• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žiranti otplatili 3,3 miliona KM

U 2009. 3.309 žiranata otplatilo 3,3 miliona KM tuđih kredita u mikrokreditnim oprganizacijama i bankama, podaci su Agencije za bankarstvo.

 Žiranti otplatili 3,3 miliona KM Izvor: MONDO

Do 31. marta ove godine 2 308 sudužnika ili jemaca otplatilo je 1,5 miliona KM kredita umjesto dužnika.
Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac navela je da će institut sudužnika ili jemaca biti sve manje zastupljen kao obezbjeđenje kreditnih potraživanja kako globalna finansijska i ekonomska kriza bude duže trajala.

"Agencija je ove godine dobila svega tri pritužbe sudužnika ili jemaca na postupanje mikrokreditnih organizacija i deset na postupanje banaka, a još nijednu konkretnu pismenu pritužbu sa relevantnim podacima i činjenicama od Udruženja žiranata", rekla je Injac "Glasu Srpske".
Ona je dodala da je Agencija bankama obezbijedila elektronski pristup dijelu svoje baze podataka o nesolidnim komitentima i kreditima koje otplaćuju žiranti, a sa ciljem obezbjeđivanja dodatnih informacija bankama pri procesu procjene boniteta potencijalnih klijenata.
U skladu sa direktivama EU o zaštiti potrošača Upravni odbor /UO/ Agencije donio je odluke o bližim uslovima i načinu postupanja banke i mikrokreditne organizacije po prigovoru klijenta.

"Izvještaji, koje će mikrokreditne organizacije i banke redovno podnositi Agenciji, o broju prigovora, vrsti i osnovu prigovora, načinu rješavanja i ishodu prigovora, omogućiće Agenciji za bankarstvo RS da procijeni eventualne sistemske rizike u bankarskom i u sektoru mikrokreditiranja", rekla je Injac. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE