• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život na kredit: Svaki stanovnik dužan 2.324 KM

Autor mondo.ba

Građani Republike Srpske nastavljaju da se zadužuju samo za preživljavanje. Krediti za opštu potrošnju na kraju prvog kvartala 2018. godine iznosili su čak 2,059 milijardi KM, odnosno povećani su za 20,8 miliona u odnosu na kraj 2017.

 Život na kredit: Svaki stanovnik dužan 2.324 KM Izvor: Samir Cacan/MONDO

Izvor: Samir Cacan/MONDO

Posljednjih godina u RS je izražen rast ovih kredita, a on je nastavljen i uvoj godini. Ukupni krediti građanima u RS na kraju prvog kvartala ove godine iznosili su 2,829 milijardi KM i veći su za 33,5 miliona KM u odnosu kraj 2017. godine.

Poslovni portal "Capital" navodi da je iz izvještaja Agencije za bankarstvo RS vidljivo da su najznačajniji rast imali upravo krediti za opštu potrošnju za koje se građani i dalje najčešće odlučuju.

"Krediti za opštu potrošnju čine 73 odsto ukupnih kredita građanima i iznosili su 2,059 milijardi KM sa stopom rasta od jedan odsto u odnosu na kraj 2017. kada su iznosili 2,039 milijardi maraka", navodi se u izvještaju Agencije.

Prema namjenskoj strukturi kredita građanima za opštu potrošnju najveće učešće imaju nenamjenski gotovinski krediti koji iznose 1,8 milijardi KM ili 88 odsto ukupnih kredita za opštu potrošnju. U odnosu na kraj prošle godine oni su povećani za 23 miliona KM.

Osim potrošačkih, rast su zabilježili i krediti za stambene potrebe građana, ali su oni daleko manji od potrošačkih i iznose svega 609,7 miliona KM. Oni su povećani za 22 odsto ili za 8,9 miliona KM.

Ukupna zaduženost stanovništva po kreditima banaka u Republici Srpskoj je 2,72 milijardi KM, tako da kreditna zaduženost po stanovniku iznosi 2.324 KM i veća je u odnosu na prošlu godina kada je iznosila 2.297 KM.

Član Udruženja ekonomista „SWOT“ RS Marko Đogo kaže da je tačno da rastu potrošaki krediti, ali da je taj trend nešto blaži nego što je to bilo prije nekoliko godina.

Najveći rast tih kredita imali smo od 2010. do 2012. godine kada su ljudi bukvalno dnevnu potrošnju pokrivali tim kreditima. Nastavak tog trenda ne iznenađuje pretjerano, ali čini mi se da to više nisu one stope rasta kakve su bile na početku“, kazao je Đogo.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

krajišnik

Koliko su samo Amerikanci dužni mi smo male mace....

MONDO REPORTAŽE