• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švajcarci ne daju utajivače iz SAD

Donji dom švajcarskog parlamenta odbacio je dogovor sa SAD o razmeni podataka za 4.450 klijenata banke UBS, osumnjičenih za utaju.

 Švajcarci ne daju utajivače iz SAD Izvor: MONDO

U avgustu prošle godine SAD i UBS su postigle dogovor po kome bi se američkim vlastima dostavljali podaci o američkim klijentima, što je bila odluka o otkrivanju bankarske tajne bez presedana u Švajcarskoj.

Prema švajcarskim zakonima, međutim, ovakav sporazum koji je postignut vansudskim postupkom mora da odobri zakonodavni organ. Prvobitno je švajcarski senat pristao na dogovor, ali donji dom nije želio da ga ratifikuje.

Sporazum UBS i SAD se vraća u senat i ukoliko ga gornji dom parlamenta i po drugi put podrži, ponovo će doći na razmatranje u donji dom.

Kako bi sporazum bio usvojen neophodna je podrška najvećih partija u zemlji - desničarske Narodne (SVP) i Socijalističke, koje su spremne da glasaju "za" samo uz određene uslove, prenijele su agencije.

Narodna partija je tražila da se ubuduće smanje ovlašćenja vlade za potpisivanje sličnih dogovora, dok Socijalistička partija, između ostalog, predlaže uvođenje ekstraporeza na visoke zarade i bonuse i rigorozniju regulativu bankarskog kapitala.

UBS je globalna finansijska korporacija, čije je osnovno poslovanje koncentrisano u Švajcarskoj i sjevernoj Americi. Banka je prošle godine ostvarila profit od 2,2 milijarde švajcarskih franaka (oko dvije milijarde dolara).

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE