• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Provizije na bankomatima do deset KM

Za podizanje novca sa kreditnih kartica na bankomatima banke u RS klijentima naplaćuju proviziju od tri do deset maraka.

 Provizije na bankomatima do deset KM Izvor: MONDO

Provizija za podizanje novca sa kreditnih kartica na šalterima i bankomatima Rajfajzen banke iznosi minimum deset maraka, piše "Glas Srpske".

"Iznos provizije zavisi od iznosa koji vlasnici kartica podižu. Na iznose do 400 maraka naknada fiksno iznosi deset maraka na bankomatima i poslovnicama banke. Ako se novac podiže na šalterima drugih banaka u zemlji i inostranstvu, onda provizija za korišćenje 'masterkard' kartice iznosi 12 maraka, odnosno 15 maraka za upotrebu 'viza' kartice", istakli su u Rajfajzen banci, dodajući da se na podizanje iznosa preko 400 maraka obračunava naknada od 2,5 odsto.

Iz banke kažu da je broj transakcija putem bankomata za prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine u porastu, te da se može očekivati da će tokom ljetne sezone doći do još većeg korišćenja ove usluge.

U NLB Razvojnoj banci kažu da za podizanje novca na POS terminalu NLB Razvojne banke provizija iznosi 2,5 odsto, a na bankomatima banke i NLB Grupe obračunava se provizija od dva odsto. Besplatno podizati gotovinu na bankomatima mogu jedino klijenti koji su vlasnici debitne kartice.

"Provizija za klijente NLB Razvojne banke iznosi dva odsto, a za klijente drugih banaka provizija se obračunava prema tarifama njihovih banaka. Koliku će proviziju banka uzeti kada novac sa bankomata podižu klijenti koji nisu klijenti NLB banke, zavisi od provizije koju definiše banka koja je klijentu izdala karticu", kažu u ovoj banci.

Provizija za podizanje novca na bankomatima Komercijalne banke iznosi 2,5 odsto, odnosno minimum tri marke za klijente banke.

"Ako naši klijenti novac podižu na bankomatima drugih banaka, provizija iznosi deset maraka", kažu u Komercijalnoj banci.

Predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović rekao je da su transakcije na bankomatima, kao i ostale usluge banaka u Srpskoj, dosta skuplje u odnosu na matične zemlje tih banaka.

"Realno bi bilo da banke snize cijene usluga na bankomatima, te da uzimaju manje provizije, jer je sve veći broj stanovnika koji na ovaj način podižu svoj novac", rekao je Petrović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE