• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U aprilu prestaje proizvodnja "punta"

Serijska proizvodnja modela "punto" u "Zastavinoj" Fabrici automobila biće trajno obustavljena u aprilu naredne godine, saznaju "Novosti".

 U aprilu prestaje proizvodnja "punta" Izvor: MONDO

Riječ je o, kako piše ovaj beogradski dnevnik, jednom od najprodavanijih "Fijatovih" modela, čije je gašenje serijske proizvodnje u Italiji bilo predviđeno za 2008. godinu, ali je zbog solidne potražnje na tržištu njegov vijek produžen za još dve godine, a u Kragujevcu je trebalo da se proizvodi do 2012. godine.

Plan je bio da ovaj automobil postane srpsko nacionalno vozilo, da se, i pored proizvodnje prvog novog modela, sklapa u 30.000 primeraka i izvozi u zemlje CEFTA i severnu Afriku.

Prvi modeli su nedavno krenuli za Republiku Srpsku, Ukrajinu i dvije sjevernoafričke zemlje, ali na tim tržištima, po svemu sudeći, nisu postignuti željeni efekti.

Ova odluka je doneta i zbog sve slabije potražnje na našem tržištu, kao i zbog instaliranja najkrupnije opreme u novoj srpsko-torinskoj fabrici, koje će baš u tom trenutku krenuti.

Serijska proizvodnja novog automobila, čiji se izgled i naziv za sada kriju pod šifrom "342", krenuće u drugoj polovini naredne godine i on će se proizvoditi u 200.000 primeraka godišnje. Riječ je o manjem modelu "B" klase, koji će po gabaritima biti sličan postojećem "puntu", ali sa najsavremenijim dizajnom i ugrađenom najmodernijom tehnologijom.

Već nekoliko mjeseci, Fabrika automobila se rekonstruiše. Iznijeto je oko 100.000 tona raznog šuta i oko 30.000 tona stare opreme. Rekonstruiše se oko 40.000 kvadrata krova, a danas kreću i veliki radovi.

Počinje izgradnja potpuno novog energetskog bloka (kotlarnica i trafo-stanice), a počeće i rekonstrukcija oko 120.000 kvadrata krova u "Karoseriji" i "Lakirnici", najbitnijim pogonima za proizvodnju automobile, pišu "Novosti".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE