• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz BiH iznesena milijarda KM

Strane kompanije u posljednje tri godine posredstvom legalnih bankarskih tokova iz BiH su iznijele skoro milijardu maraka, pokazuju zvanični podaci.

 Iz BiH iznesena milijarda KM Izvor: MONDO

Amir Hadžiomeragić iz Centralne banke BiH kaže da je u 2008. godini taj iznos bio 499 miliona KM, a u 2009. oko 300 miliona KM. Iako Centralna banka još nije prikupila podatke za 2010. godinu moguće je da je izneseno još barem 150 miliona KM, što bi bila skoro milijarda.

"Trend je opadajući s obzirom da je kriza uticala na smanjenje profita, a time i raspoloživog iznosa za isplatu dividendi", rekao je Hadžiomeragić za "Nezavisne novine".

Direktor Ekonomskog instituta iz Banjaluke Duško Jakišić kaže da s obzirom da su ukupne investicije u BiH od 1994. godine 7,5 milijardi KM, ova milijarda za samo tri godine koja je iznesena pokazuje da je stanje veoma loše.

On ističe da je problem u BiH i u tome što većina investicija nisu grinfild investicije, već dobijene od privatizacije, kao i to što je obim investicija značajno opao u posljednjih nekoliko godina.

"Problem je i što naše investitore svaka kriza uzdrma i lako se sele. Nije uvijek riječ o dugoročno održivim investicijama i to je takođe negativno", smatra Jakšić.

Direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine Aleksa Milojević glavni problem vidi u precijenjenosti marke.

"Marka je preskupa u odnosu na evro i investitorima se ne isplati držati novac u zemlji već ga iznositi vani. Investitori nemaju motiva da zadrže novac kod nas", rekao je Milojević.

Zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović kaže da je ovaj podatak negativan za BiH i da vlasti u državi moraju više da rade na tome da motivišu strane kompanije da novac ne iznose iz zemlje, već da ga reinvestiraju u BiH.

"U BiH je relativno mali broj stranih kompanija, i to bi se relativno lako moglo uraditi. Treba im dati poreske olakšice, ukinuti neke namete, povećati benificije. Treba sa njima direktno razgovarati o tome šta bi ih motivisalo da novac ostave u zemlji", smatra Kasumović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE