• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finansiranje preduzeća emisijom akcija

U Republici Srpskoj (RS) u narednom periodu počeće korporatizacija privatnih preduzeća, što znači da će biti finansirana emisijom akcija na berzi

 Finansiranje preduzeća emisijom akcija Izvor: MONDO

Direktor Banjalučke berze Milan Božić je na seminaru "Izlazak privatnih preduzeća na berzu i obveznice na Banjalučkoj berzi", koji organizuje Banjalučka berza, rekao da je ovaj način finansiranja potreban vlasnicima preduzeća koji nemaju dovoljno vlastitog kapitala da prošire poslovanje, što je slučaj u RS.

On je istakao da je emisija akcija na berzi neophodna i u uslovima finansijske krize, s obzirom na to da su kreditni kapaciteti banaka smanjeni i dodatno zaduživanje više nije jeftino."Osnovne prednosti finansiranja izlaskom na berzu su proširenje baze investitora, smanjenje rizika proširenja poslovanja, a proširuje se i kapitalna osnova preduzeća, što ih čini pogodnijim i za nove bankarske kredite", pojasnio je Božić.

Komentarišući malo prisustvo preduzeća na berzi u RS, Božić je rekao da je većina privatnih preduzeća u Srpskoj osnovana nakon rata, te da je vrijeme da ona dostignu određenu veličinu, nakon čega mogu razmišljati o povećanju kapitala izlaskom na berzu.
Projekt menadžer za korporativno upravljanje u BiH Međunarodne finansijske korporacije Merima Zupčević rekla je da je ovaj vid upravljanja u BiH i dalje na niskom nivou, pogotovo u oblasti izvještavanja o poslovanju preduzeća.

Ona je objasnila da se projektom korporativnog upravljanja omogućava prikupljanje sredstava putem lokalnih berzi, što je mnogo bolji način dolaska do svježeg kapitala nego "stalno posezanje za bankarskim kreditima."

Zupčevićeva je dodala da veliki strani institucionalni investitori nisu zainteresovani za ulaganje u preduzeća u BiH u kojima nije sve transparentno, te da će korporatizacija obezbijediti bolji uvid u poslovanje preduzeća.
 "Izlaskom na berzu preduzeće mora da poštuje određena pravila, čime je i njihov rad bolje regulisan", zaključila je Zupčevićeva.

Direktor preduzeća za razvoj novih tehnologija u oblasti obnovljivih izvora energije "Turbina" Miroslav Tešić rekao je da će ovo preduzeće početkom naredne godine izaći na berzu, jer želi da ostane na domaćem tržištu.

"Za našu novu vrstu vjetro-turbina dobili smo najveća svjetska priznanja," rekao je Tešić i dodao da će emisijom akcija na berzi njegovo preduzeće dobiti svjež kapital i od stranih investitora, čime će realizovati svoj poslovni plan. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE