• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preduzeća iz RS povlače se iz STK BiH

Sve više preduzeća iz Republike Srpske povlači svoje delegate iz Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH

 Preduzeća iz RS povlače se iz STK BiH Izvor: MONDO

Sve više preduzeća iz Republike Srpske povlači svoje delegate iz "novog" saziva Skupštine Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH, koju i danas sazivaju bošnjački čelnici mimo saglasnosti predstavnika srpskog i hrvatskog naroda.

U pet, od 19 preduzeća iz RS, čiji su predstavnici na listi navodnih novih delegata Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH, izrazili su zaprepaštenje zbog pokušaja da budu iskorišteni za legitimitet prve sjednice "nove" skupštine STK, koja je održana 8. juna -  pišu "Nezavisne novine".

Privredna komora RS je svim preduzećima članicama ukazala da je riječ  o nelegalnoj sjednici.

"Ukoliko uprkos našim upozorenjima pošalju svoje delegate, onda će organi Privredne komore RS razmotriti mjere protiv članova koji djeluju suprotno stavovima komorskog sistema RS", upozorila je direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić.

Ljubomir Klincov, potpredsjednik STK, ističe da je očigledno da su bošnjački predstavnici pokušali steći legitimitet na nelegalnoj sjednici Skupštine, "tako što će okupiti ljude iz RS `s koca i konopca` da bi u Komori imali poslušnike i `slobodne strijelce`, koji ne predstavljaju bazu, niti privredni sektor".

"Pojedini se čak i ne bave spoljnotrgovinskim aktivnostima već obrazovanjem i drugim poslovima, što dovoljno govori o njihovoj 'ozbiljnosti' i 'legitimnosti'", naglasio je Klincov.

Bošnjački zvaničnici u STK za danas su sazvali novu sjednicu Skupštine, na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi čelnici, te članovi Upravnog i Nadzornog odbora Komore. Predsjednik STK Mahir Hadžiahmetović, u čijoj se "režiji" sazivaju osporene sjednice, juče nije odgovarao na telefonske pozive novinara "Nezavisnih".

Iz Ministarstva pravde BiH rečeno je da je u STK BiH u toku  inspekcijiski nadzor, a list navodi da je inspektor Zlatan Širić juče boravio u ovoj instituciji zbog provjere činjenica vezanih za zakonitost spornih izbora koji su rezultirali produbljenjem sukoba u STK.

Legalnost sjednice, koja je održana 8. juna, ranije su osporili srpski i hrvatski čelnici Komore ističući da su je sazvali bošnjački predstavnici bez njihovog znanja i saglasnosti nadležnih organa STK. U slučaj se potom uključilo Ministarstvo pravde BiH pokrenuvši postupak ocjenjivanja zakonitosti te skupštine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE