• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS: Utvrđen budžet do 2013. godine

Vlada RS utvrdila je Okvirni budžet za period 2011-2013. godine, koji se revidira svake godine, a određuje javnu potrošnju, budžet i druge fiskalne okvire entiteta.

 RS: Utvrđen budžet do 2013. godine Izvor: MONDO

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je na pres konferenciji da je ovim dokumentom budžet RS za 2011. godinu planiran u iznosu od 1,600 milijardi, što je na nivou ovogodišnjeg, dok je za 2012. planiran u iznosu od 1,660 milijardi KM i za 2013. godinu u iznosu od 1,718 miliradi KM.

Okvirnim budžetom za trogodišnji spomenuti period planirana su i javna ulaganja u iznosu od 1,951 milijardi KM, od čega se 930 miliona KM odnosi na vanjske izvore finansiranja, odnosno kreditna sredstva.

Entitetska vlada danas je usvojila i izmjene i dopune Razvojnog programa RS kojima je planirano 30 miliona KM za formiranje garantnog fonda i kredite za borce preko Investiciono-razvojnog programa u iznosu od 10 miliona KM.

Džombić je precizirao da ukupan okvir sredstava Razvojnog programa sad iznosi 1,409 milijardi KM, od čega je ekonomsko-socijalna komponenta 612 miliona KM, privredna 647 miliona KM i revolving 150 miliona KM.

Ministar finansija RS demantovao je ovom prilikom da RS priprema rebalans budžeta, navodeći da je izvršenje budžeta RS na prošlogodišnjem nivou.

Vlada RS danas je prihvatila i Izvještaj o poslovanju Elektroprivrede RS-a za 2009. godinu koja je imala rekordnu proizvodnju električne energije od 5630 gigavatčasova, što je za 11 posto više nego 2008. godine.

Generalna direktorka Elektroprivrede RS Branislava Milekić je rekla da je Elektroprivreda poslovala sa dobiti od 30.270.000 KM, odnosno da su prihodi ove kompanije iznosili 614 miliona KM, a rashodi oko 577 miliona KM.

Ona je navela da je Elektroprivreda RS na slobodnom tržištu prodala 1730 gigavatčasova električne energije, od čega je prihodovala 141 milion KM.

Milekić je dodala da je u 2009. godini za osam posto povećan ukupni kapital Elektroprivrede RS, a da je prvi put ova kompanija dobila i pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju RS.

Precizirala je da je osam preduzeća Elektroprivrede RS dobilo pozitvno mišljenje revizije, a četri preduzeća mišljenje s rezervom.

Milekić je ovom prilikom izjavila da se Elektroprivreda RS nada produženju ugovora o isporuci električne energije za Distrikt Brčko koji ističe 30. juna ove godine, ali da još nije dobijen pozitivan odgovor nadležnih u Brčko Distrktu.

Ona je istakla da je cijena koju "nudi Elektroprivreda RS-a za 38 posto niža od cijene koju za isporuku električne energije Brčkom nudi Elektroprivreda BiH".

Na vlastima Distrikta je, kako kaže, da donesu odluku čiju struju će koristiti.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE