• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kredit prikazan kao investicija

Agencija za privatizaciju i resorno ministarstvo FBiH nezadovoljni revizorskimn izvještajem u "Energopetrolu"

 Kredit prikazan kao investicija Izvor: MONDO

"Energopetrol" Sarajevo uzeo je kredit, koji je prikazan kao ulaganje većinskog vlasnika ove kompanije, mađarsko-hrvatskog konzorcijuma MOL/INA, mada je on morao unijeti svojih 150 miliona KM u sarajevsku firmu, rečeno je u Agenciji za privatizaciju Federacije BiH.

Agencija za privatizaciju FBiH je revizorskoj kući "Dilojt" uputila primjedbe na revizorski izvještaj o izvršenju obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", pišu "Nezavisne novine".

U Agenciji tvrde da je "Dilojt" prihvatio kreditno zaduženje "Energopetrola" kao izvršenje obaveza konzorcijuma MOL/INA, koji je 2006. godine potpisao ugovor o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije.

"U izvještaju se navodi da je 'Energopetrol' digao kredit. Dakle, firma se zadužila i to mora vratiti uz kamate, a revizor je to prihvatio kao da je konzorcijum izvršio obaveze investiranja", kažu u Agenciji za privatizaciju.

Primjedbe na revizorski izvještaj, koji je Vladu FBiH i konzorcijum MOL/INA koštao oko 57.000 KM, uputili su i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Kancelarija Vlade FBiH za zakonodavstvo.

U "Energopetrolu" su potvrdili da je ta firma uzela kredit od svojih suvlasnika MOL-a i INA, da time nije prekršen ugovor o dokapitalizaciji, te navode da Vlada FBiH nije ispunila svoju obavezu iz ugovora da 100 radnika iz "Energopetrola" pređe u državnu firmu "Terminali Federacije".

Prema ugovoru o dokapitalizaciji, ako Vlada FBiH ili konzorcijum ne budu zadovoljni nalazom revizora moguće je pokretanje spora pred međunarodnim arbitražnim sudom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE