• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Penzije redovne i ubuduće

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik uvjeren je da će sredstva za isplate penzija i u budućnosti biti redovno obezbjeđivana, kao što je to bilo i do sada.

 Dodik: Penzije redovne i ubuduće Izvor: MONDO

''Bez obzira na veoma tešku situaciju koju imamo zbog odnosa odnos jedan penzioner - jedan radnik, što potvrđuje težinu trenutka u kome treba da obezbijedimo sredstva za redovno finansiranje, uvjeren sam da će ta sredstva, kao i do sada, i u budućnosti biti redovno obezbjeđivana", rekao je Dodik u Bijeljini u obraćanju povodom obilježavanja Dana službe Fonda PIO.

On je napomenuo da dobra saradnja Fonda PIO RS sa Vladom, Ministarstvom finasija i bankarskim sektorom predstavlja dobru garanciju za budućnost, a da uspješan rad Fonda i saradnja sa Udruženjem penzionera RS predstavlja najbolji način da se obezbijedi stabilan sistem.

"Stabilan sistem u nestabilnom vremenu velike ekonomske krize najbolja je garancija da će naša zajednica dočekati vrijeme oporavka na najbolji mogući način. Svi pokazatelji govore da ćemo nastaviti isplaćivati penzije u predviđenom roku", rekao je Dodik i podsjetio da je Vlada zatekla mjesečni nivo isplata penzija od 25 miliona KM, a da sada on iznosi oko 70 miliona KM.

On je istakao da postoji razumijevanje i solidarnost penzionera za način na koji se sada isplaćuju penzije, istakavši da su penzije gotovo udvostručene u prosjeku u odnosu na prije pet godina. U proteklom periodu bio je i značajan priliv novih penzionera.

"Samo rast razvoja i proizvodnje može obezbijediti stabilan sistem penzijskog osiguranja. Zato smo i razvili investiciono-razvojni program u kojem vidimo šansu za rješavanje i ujednačavanje svih makroekonomskih pokazatelja u RS", rekao je Dodik.

On je napomenuo da će se morati ući u sistem revizija i vidjeti kako su neki ostvarili svoja prava. Dodik smatra da niko ne treba da bude iznenađen, "jer RS želi da bude obavezna, prema onima kojima to duguje, a ne prema špekulantima".

"Pošli smo u reformu. Predstoji nam, a to smo već i počeli, da penzionere koji su dobili penzije na bazi punog radnog staža potpuno odvojimo. Za one koji su dobili na bazi određenih učešća slijedi posao koji moramo uraditi", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je RS stabilna institucionalno i finansijski, a socijalno bez vidljivih pritisaka. Uvjeren je da će tako i ostati bez obzira na ekonomsku krizu i predizborno vrijeme u kojem mnogi žele da ospore tu poziciju RS.

Premijer RS je uvjeren da je RS izgradila mehanizam odbrane i samoodbrane da je više ništa ne može ugroziti - ni u političkom, ni u ekonomskom niti u socijalnom smislu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE