• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Brčkom struja skuplja za 5,5 procenata

Domaćinstva u Brčko distriktu plaćaće električnu energiju za 5,5 procenata skuplje nego do sada.

 U Brčkom struja skuplja za 5,5 procenata Izvor: MONDO

Do poskupljenja je došlo nakon što je glavni snabdjevač i distributer Javno preduzeće "Komunalno Brčko" počelo kupovati struju od federalne "Elektroprivrede BiH".

Kupovina struje iz Federacije BiH nametnuta je nalogom supervizora, iako je skuplja za skoro 38 odsto u odnosu na cijenu ranijeg snabdjevača "Elektroprivredu RS".

Jučerašnjim nalogom supervizora Rafija Gregorijana predviđeno je da razlika u poskupljenju između nabavne i cijene koju će plaćati građani, bude namirena iz, distriktu pripadajućih, sredstava po osnovu sukcesije SFRJ u iznosu od 2,5 miliona maraka, dok će ostala sredstva u iznosu od 600 hiljada maraka pokriti JP "Komunalno Brčko" iz vlastitih rezervi.

Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić nije želio da komentariše zašto nije bilo moguće dalje snabdijevanje električnom energijom iz RS koja je mnogo jeftinija.

"Za sada nema drugog izlaza, a da li je to najbolje rješenje, to je druga priča", izjavio je Pajić.

Prema njegovim riječima, sredstva iz sukcesije distriktu nikada ne bi ni pripala da nije bilo ovakvog načina plaćanja za električnu energiju.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da RS nikada nije prekidala isporuku električne energije Brčko distriktu i da je spremna da isporučuje struju i dalje, u skladu sa zakonom i evropskim direktivama.

''Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan je svojim akrobacijama želi da promijeni odnose u BiH mimo Dejtonskog sporazuma, namećući rješenja koja nisu prihvaćena u RS", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući Gregorijanovu najavu da će Arbitražnom tribunalu podnijeti žalbu protiv Vlade RS za neispunjavanje obaveza neophodnih za okončanje arbitraže.

On je istakao da se iz toga "vidi koliko je Gregorijan nemoćan i da nije u pravu".

"Gregorijan je ilerevantna ličnost, jer koliko mi je poznato, on odlazi. Što se tiče problema struje, on je taj problem napravio i neka ga rješava. To je protivno direktivama EU i RS se samo ponašala u skladu sa zakonom i direktivama EU. EU cinično ili poltronski ćuti o tome i neće da izađe sa stavom da je to protivno direktivama EU, a Gregorijan nastavlja da orgija protiv RS", istakao je Dodik.

Supervizor za Brčko distrikt izjavio je juče da će u distriktu od danas, pa u narednih šest mjeseci, biti na snazi cijene električne energije koje važe u FBiH i najavio da će Arbitražnom tribunalu podnijeti žalbu protiv Vlade RS za neispunjavanje obaveza neophodnih za okončanje arbitraže.

Gregorijan je rekao da je na ovu odluku bio primoran, jer nije postignut dogovor o cijeni struje u Brčko distriktu, za šta je optužio Vladu RS i člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz RS Vladimira Dokića.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE