• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sitigrup ostaje savjetnik za prodaju Telekoma

Za finansijskog savjetnika u postupku prodaje državnog udijela u "Telekomu Srbija" angažuje konzorcijum koji predvodi investiciona banka "Sitirup".

 Sitigrup ostaje savjetnik za prodaju Telekoma Izvor: MONDO

Vlada Srbije je danas donijela odluku da se za finansijskog savjetnika u postupku prodaje državnog udela u "Telekomu Srbija" angažuje konzorcijum koji predvodi investiciona banka "Sitirup", izjavio je ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić.

"Vlada je donijela odluku da se angažuje finansijski savjetnik, a to je 'Sitigrup' za prodaju 'Telekoma'", rekao je Dulić na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vlada Srbije otpočela je direktne pregovore sa konzorcijumom koji predvodi "Sitigrupa" krajem maja i 10. juna je uputila pismo toj investicionoj banci da ispravi nepravilnosti u ponudi za izbor finansijskog savjetnika u postupku prodaje dijela državnog udela u "Telekomu Srbija", ostavivši joj rok do sredine juna da to učini.

"Sitigrupa", kao jedini ponuđač na tenderu za izbor finansijskog savjetnika, nije potpisala model ugovora, što nije u skladu s tenderskom dokumentacijom, zbog čega se ponuda iz formalnih razloga smatrala neispravnom.

Tender za izbor savjetnika za prodaju dela državnih akcija u "Telekomu" raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u posljednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice Nezavisnih Država, u iznosu većem od 500 miliona evra.

Zadatak finansijskog savjetnika biće da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera.

Finansijski savjetnik trebalo bi da razmatra da li bi bilo preporučljivo sada prodati državni udio u "Telekomu" i koliki dio, ali i koje kriterijume treba da ispuni kupac akcija.

Država Srbije posjeduje 80 odsto akcija u "Telekomu Srbija", a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj "Dojče Telekom" ima 30 odsto kapitala.

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dijela akcija "Telekoma Srbije" biti raspisan krajem ljeta ili početkom jeseni, a ceo postupak prodaje državnog udela u "Telekomu" trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Prodaja paketa akcija "Telekoma" u nadležnosti je Ministarstva finansija.

U skladu sa novom zakonskom regulativom, prije same prodaje, mora se obaviti prenos akcija "Telekoma" sa Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" na Vladu Srbije i izvršiti besplatna podjela akcija građanima i zaposlenima u tom javnom preduzeću.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE