• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum Srbije i EU vrijedan 200 miliona evra

Potpredsjednik Vlade Božidar Đelić potpisao u Briselu s komesarom EU za ekonomiju Olijem Renom Sporazum o pomoći Srbiji vrijedan 200 miliona evra.

 Sporazum Srbije i EU vrijedan 200 miliona evra Izvor: MONDO

Upravo potpisani sporazum "predstavlja konkretan dokaz političke i ekonomske podrške koju EU pruža našoj zemlji", rekao je Đelić novinarima nakon potpisivanja i naglasio da ovakav aranžman Srbiji obezbjeđuje uštedu od 30 miliona evra.

Potpredsjednik Vlade je objasnio da je Srbija zahvaljujući ovom sporazumu dobila iste uslove na tržištu kapitala kao i EU, što znači rok otplate od osam godina s kamatom od jedan odsto godišnje.

"EU pozajmljuje novac na tržištu kapitala i dostavlja ga Srbiji pod istim uslovima pod kojim ga je i dobila", rekao je Đelić.

On je precizirao da se radi o dvije tranše od po stotinu miliona evra od kojih će prva biti dostupna Srbiji čim bude usvojen zakon o fiskalnoj odgovornosti, što bi se moglo desiti već krajem mjeseca, a najkasnije u septembru.

Druga tranša uslijedila bi, prema njegovim riječima, tri do četiri mjeseca kasnije.

Đelić je ukazao na još jednu prednost ovog aranžmana sa EU, a to je da država dobijena sredstva može potrošiti onako kako procijeni, odnosno kako poslanici u Skupštini ocijene da treba.

Komesar za evropska i monetarna pitanja Oli Ren ocijenio je da je ovo važan sporazum za evropski put Srbije, sa političkog i ekonomskog stanovišta.

"Ovaj sporazum pokazuje predanost EU ekonomskom razvoju Srbije i reformama koje su neophodne za približavanje Uniji i otvaranju pregovora o članstvu", ocijenio je Ren.

Ovo je važan sporazum za evropski put Srbije i sa političkog i sa ekonomskog stanovišta, rekao je Ren i naglasio da će on pomoći ekonomiji Srbije da se oporavi, što je važno za obične građane.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE