• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovački lobi zloupotrebljava poplave

Trgovci pokušavaju da iskoriste štete od poplava u RS kako bi podigli cijene životnih namirnica, tvrdi Vladimir Usorac

 Trgovački lobi zloupotrebljava poplave Izvor: MONDO

Uvozno-trgovački lobi pokušava da iskoristi štete koje su poplave nanijele poljoprivrednicima u Republici Srpskoj (RS) kako bi podigli cijene životnih namirnica, iako za to nema realnog osnova, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac.

"Cijena hljeba je utvrđena kada je pšenica bila 0,5 maraka po kilogramu plus PDV. Sada je ta cijena daleko niža. S druge strane, predstavnici mlinsko-pekarske industrije su rekli da ne prave hljeb od domaće pšenice, već od kanadske i američke, koja je prema njihovim riječima daleko kvalitetnija i jeftinija, tako da nema razloga da dođe do poskupljenja", rekao je Usorac za "Glas Srpske".

On je naglasio da voće u Srpskoj ne bi trebalo da poskupi, jer ga ima dovoljno u hladnjačama, dok može da dođe do blagog poskupljenja paradajza ili paprika.

Usorac je dodoa da poskupljenja ne bi smjelo biti ni kada je u pitanju meso, jer je živa stoka daleko jeftinija u odnosu na period kada su trenutne cijene mesa utvrđene.

"Bikovi su tada koštali oko 5,5 KM po kilogramu, a svinje 4,2 do 4,5 maraka. Sada su cijene bikova oko 3,3 KM po kilogramu, a svinja 3,5 maksimalno", rekao je Usorac.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da brašno u mlinovima vjerovatno neće poskupiti dok ima starih zaliha.

"Treba sačekati još petnaestak dana da vidimo kako će se stvari odvijati, ne samo kod nas, već i u okruženju. Trenutno stanje je takvo da ne možemo naći pšenicu u Mađarskoj, jer svi čekaju novu žetvu kako bi vidjeli šta će biti sa cijenama. Promet na Novosadskoj berzi je praktično nikakav, jer se sad kalkuliše i teško je prognozirati šta će se desiti", istakao je Kos.

Predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić rekao je da za sada nema naznaka da će biti poskupljenja brašna, ali da će poslije formiranja nove cijene pšenice na berzama vidjeti kakva će biti situacija.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE