• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS zadužena 50 miliona evra za vodovod

Skupština prihvatila je odluku o zaduženju RS od 50 miliona evra prema Evropskoj investicionoj banci za projekat ''Vodovod i kanalizacija RS".

 RS zadužena 50 miliona evra za vodovod  Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra finansija RS Snježana Rudić rekla je da je cilj ovog projekta izgradnja i sanacija infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju na teritoriji RS radi zaštite zdravlja stanovništva i životne sredine.

Cilj ovog projekta je i izgradnja kapaciteta republičkih i opštinskih organa za pripremu i upravljanje investicionim programima, dodala je ona. Rok otplate ovog kredita je 25 godina, period odgode plaćanja šest godina uz mogućnost produženja do deset godina, kamata fiksna ili promjenjiva sa fiksnim intervalom vezana za euribor plus fiksni interval, kredit se povlači u tranšama, i to najviše u 15 tranši u minimalnom iznosu tri miliona evra.

Plaćanje glavnice i kamate biće tromjesečno, polugodišnje ili godišnje, zatezna kamata euribor plus dva odsto godišnje, odnosno fiksna kamata plus 0,25 odsto godišnje.Narodna skupština RS prihvatila je odluku o zaduženju RS prema EU i Memorandum o razumijevanju između EU i BiH, kojom se RS odobrava makrofinansijska pomoć kroz kredit od 30 miliona evra, što je 30 odsto od ukupnog iznosa kredita od 100 miliona evra koji je odobren BiH.

Rok otplate ovog kredita je 15 godina, grejs period do pet godina, kamatna stopa fiksna ili varijabilna, dok će provizija i troškovi zavisiti od troškova finansijske transakcije nabavke sredstava na međunarodnom tržištu kapitala.

 Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović rekao je da je sadašnji skupštinski saziv parlamenta RS jednoglasno u protekle četiri godine zadužio RS u iznosu 1,7 milijardi KM, što je visna jednog republičkog budžeta.
 Borenović je pitao gdje je granica zaduženja RS i kako će građani RS vraćati kreditna sredstva, zatraživši od Vlade RS da parlamentu dostavi izvještaj o stanju realizovanih kreditnih projekata i efektima zaduženja.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da se RS zaduživala, ali da se dug redovno servisirao.
Poslanik SDS-a Lazo Marić rekao je da Klub poslanika ove stranke neće podržati odluku o zaduženju prema EU, jer će se njom finansirati javna potrošnja. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE