• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveći prihod “Elektroprivrede BiH”

Kompanije "Elektroprivreda BiH", "Asa prevent" i "BH telekom" dobile su priznanje "100 najvećih u BiH" kao tri najuspješnija velika preduzeća.

 Najveći prihod “Elektroprivrede BiH” Izvor: MONDO

Kompanije "Elektroprivreda BiH", "Asa prevent" i "BH telekom" dobile su priznanje "100 najvećih u BiH" kao tri najuspješnija velika preduzeća prema ukupnom prihodu u prošloj godini.

Prve tri velike firme koje su dobile priznanje "100 najvećih u BiH" za ostvarenu neto dobiti u prošloj godini su "BH telekom" za ostvarenu neto dobit od 144.208.266 KM, "Telekom Republike Srpske" za 102.633.216 KM, te "Elektroprivreda BiH" za 61.903.514 KM.

"Rajfajzen" banka dobila je priznanje za prvu veliku firmu po investicijama u 2009. godini, dok su na drugom i trećem mjestu "Elektroprivreda BiH" i "BH telekom".

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić dodijelio je priznanje "Elektroprivredi BiH" za ostvareni prihod od 944.123.424 KM, "Asa preventu" za 610.352.795 KM, te "BH telekomu" za 605.414.743 KM.

Vrankić je istakao da je zadatak BiH podići konkurentnost i stvarati pozitivan ambijent za ulaganje u BiH radi stvaranja većeg bruto društvenog proizvoda, čime bi bila riješena nezaposlenost koja je najveći problem.

Priznanje, koje svake godine dodjeljuju "Poslovne novine", izdanje Privredne štampe iz Sarajeva dobile su kompanije "Asa prevent", "Aluminijum" iz Mostara, te "Energoinvest" iz Sarajeva kao prve tri velike firme prema izvozu u 2009. godini.

"Asa prevent" je prošle godine ostvarila izvoz od 287.010.617 KM, "Aluminijum" od 259.254.090 KM, a "Energoinvest" od 198.363.331 KM.

U rangu srednjih preduzeća priznanje su dobile kompanije "Bosnalijek" iz Sarajeva, "Sarajevski kiseljak" i sarajevska "Podravka" za ukupno ostvareni prihod u prošloj godini, dok su prve tri firme po izvozu prošle godine bile "Bosnalijek" iz Sarajeva, "Men +Hamel" iz Tešnja i "Metalno" iz Zenice.

Priznanje su dobile "Bosnalijek", "Sarajevski kiseljak" i "Unitik" iz Sarajeva kao prve tri srednje firme po neto dobiti u 2009. godini, a prve tri srednje firme po investicijama lani bile su "BBI real estate" iz Sarajeva, "Xela BH" iz Tuzle i hotel "Tuzla" iz istoimenog grada.

Na rang-listi malih preduzeća po ukupnom prihodu u 2009. godini prva tri mjesta zauzeli su "TEM mandeks" iz Širokog Brijega, "Mrkulić kompanija" iz Sarajeva, te "Akvarijus" iz Banjaluke, dok su prve tri male firme po izvozu prošle godine bile "Tem mandeks", "Adonis namještaj export-import" iz Mostara i "Artisan" iz Tešnja.

Priznanje su dobile prve tri male firme po netto dobiti u 2009. godini - "Tem mandeks", "Mrkulić kompanija", te "Vukoje" iz Trebinja, dok su prve tri male firme po investicijama u 2009. godini bile "Mrkulić kompanija", "Tem mandeks" i "Makart hoteli" iz Čapljine.

Projekat "100 najvećih u BiH" "Poslovne novine" realizuju već 38 godina i ove godine je okrunjen dodjelom priznanja vodećim firmama u BiH prema ostvarenim rezultatima u prošloj godini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE