• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zarubežnjeft" i NIS traže naftu u Srpskoj

Početak radova zahtijeva ulaganja od 20 miliona dolara, a vrijednost ukupnog projekta iznosi od 130 do 150 miliona dolara

 "Zarubežnjeft" i NIS traže naftu u Srpskoj Izvor: MONDO

Predstavnici kompanija "Zarubežnjeft" i Naftne industrije Srbije (NIS) u petak su u Banjaluci potpisali memorandum o saradnji na istraživanju nalazišta nafte na prostoru Republike Srpske (RS).

Ove dvije kompanije namjeravaju da podnesu zahtjev vlastima RS za izdavanje koncesije za te radove i eventulanu eksploataciju ukoliko istraživanja pokažu da se tu nalaze određene količine nafte.

Premijer RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ovog dokumenta, rekao je da bi volio da je postignuto zajedničko rješenje i sa Federacijom BiH, jer “na prostoru tog entiteta koji je u dodiru sa onim koje će se istraživati, moguće je da postoje određene količine nafte”, dodavši da "ima vremena da se i to pitanje još izuči i eventualno dogovori”.

Prije davanja koncesije neophodno je da se uradi zajednička studija, a nakon što kompanije apliciraju, Vlada RS će u roku od 30 dana, biti spremna da da koncesiju za istraživačke radove, rakao je Dodik.

U međuvremenu biće dogovarani uslovi za davanje koncesije.

“Početak ovih radova traži ulaganja od 20 miliona dolara, a ukupan projekat iznosi od oko 130 do 150 miliona dolara”, rekao je premijer RS Dodik. On je uvjeren da će se potvrditi ranije pretpostavke da postoje određene količine sirove nafte na ovim prostorima što je pokazalo istraživanje rađeno prije 20 do 30 godina.

To znači da bi RS “mogla da bude jedno od važnih mjesta za energetsku stabilnost ne samo tog prostora, već čitavog regiona”.

Generalni direktor kompanije "Zarubežnjeft" Nikolaj Brunič nada se da su oni dijelovi, koje su, kaže, oni proučavali kao nova nalazišta nafte, biti uspješno završeni.

“To je nova etapa saradnje Republike Srpske sa ruskim kompanijama”, kazao je Brunič.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko nije želio konkretno da govori o projektu istraživanja naftnih nalazišta, ali je rekao da se nada da će do kraja 2011. biti završena prva istraživanja.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko i srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, koji su takođe prisustvovali potpisivanju memoranduma, izrazili su zadovoljstvo nastavkom saradnje dvaju naftnih industrija u ovoj važnoj oblasti.

Za Harčenka današnji memorandum govori i o povećanju saradnje RS i Rusije, na obostranu dobit i uz podršku ruske Vlade, ali i ima značaj za cijelu BiH, kao i region.

Za danas je u Rafineriji nafte u Brodu predviđeno otvaranje laboratorije, a što pokazuje, kaže Dodik, njeno opredjeljenje da svoje proizvode usaglasi sa važećim evropskim standardima. On očekuje da će to biti dovoljan razlog da organi BiH još za neko vrijeme produže odluku o kvalitetu tečnih goriva.

Premijer RS takođe je danas potvrdio da očekuje da će krajem augusta biti moguće raditi na protokolu, koji bi potvrdio moguću saradnju s ruskim “Gaspromnjeftom" oko izgradnje gasovoda.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE