• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: A da se stvarno borite sa kriminalom?

Trogodišnji strateški plan Vlade CG za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala je bez ciljeva, rokova i mehanizama, tvrde u EK.

 EU: A da se stvarno borite sa kriminalom? Izvor: MONDO

Kako pišu podgoričke "Vijesti", u dokumentu Evropske komisije, u kome se ocjenjuje radna verzija ovog dokumenta crnogorske Vlade, navodi se da dio o organizovanom kriminalu treba potpuno preraditi, kako bi se napravila mapa kriminalističke scene u Crnoj Gori i unijeli konkretni rizici i izazovi.

Brisel upozorava da ne postoji jasna definicija o korupciji, kao i da dokument ne sadrži "glavni cilj".
"S ciljem ostvarivanja koherentnosti, nakon jasne definicije korupcije, bilo bi korisno identifikovati koji je glavni cilj antikoruptivne strategije. Može se očekivati da sveukupni cilj strategije bude povezan sa smanjenjem nivoa admnistrativne i političke korupcije u Crnoj Gori i snaženjem povjerenja javnosti u institucije", navedeno je u komentarima Evropske komisije.

Brisel je ocijenio da postoji skoro potpun nedostatak analize kriminalističke scene u Crnoj Gori, kao i nedostatak konkretnih rizika i izazova.

"Postoji problem infiltriranja organizovanog kriminala u legalni ekonomski sektor, stoga je potrebno više uraditi u oblasti pranja novca i efikasan sistem zaplene imovine bi trebalo da bude jedan od prioriteta, kao i snaženje finansijskih istraga", navedeno je u dokumentu.

Za Evropsku komisiju je pozitivan iskorak što je Crna Gora nedavno usvojila zakonodavstvo o zaplijeni imovine, ali zamjera što nema mehanizama za njegovo provođenje.

Komisija je ocijenila da je borba protiv korupcije u pravosuđu veoma slaba i nerazvijena.

(Srna/MODO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE