• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi Srbiji daju kredit za nuklearku?

Kineska razvojna banka (CDB) zainteresovana je da finasira učešće Srbije u izgradnji nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj.

 Kinezi Srbiji daju kredit za nuklearku? Izvor: MONDO

Ova banka zainteresovana je i za finansiranje drugih energetskih projekata, izjavili su danas predstavnici te banke.

"Razgovarali smo o tom projektu u Bugarskoj, zainteresovani smo i postoji određeni napredak", kazao je novinarima viceguverner CDB-a Gao Jian nakon razgovora sa srpskim ministrom energetike Petrom Škudrićem.

Gao Jian je kazao da je CDB banka, pored investicija u energetski sektor Srbije, zainteresovana i za finasiranje razvoja infastrukure i međurdžavnih projekata Srbije i Kine.

On je naglasio da je razgovarano i o kreditima u juanima.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kazao je da bi se projekti finasirali komercijalnim kreditima CDB banke, ali pod uslovima koji su povoljniji od većine banaka i ponuda koju je srpski energetski sektor dobijao.

"CDB banka raspolže sa 650 milijardi dolara sopstvenog kapitala i u posljednjih godinu dana je investirala više do 100 milijardi dolara izvan Kine", kazao je on.

Škundrić je istakao da će se konkretizacija razgovora sa partnerima iz Kine voditi u saglasnosti sa projektima koji će imati prioritet u Srbiji i dodao da bi do kraja godine trebalo da bude održan još jedan sastanak sa predstavnicima CDB-a.

"CDB banka je zaiteresovana za saradnju u oblasti strateških projekata, a posebno u oblasti energetike", kazao je Škundrić.

Srpski ministar energetike je istakao da je Kineska razvojna banka, zainteresovana da učestvuje i u projektu rekonstukcije i proširenja Termoelektrane "Kostolac", koji bi trebalo da finansira kineska Eksim banka.

Viceguverner CDB banke Gao Jian je istakoa da su odnosi Kine i Srbije jako dugo prijateljski i ocijenio da bi CDB zajedno sa kineskom vladom trebalo da pomogne Srbiji da se oporavi od ekonomske krize.

"CDB banka bi željela da na tržišnim principima ostvari saradnju sa Srbijom", naglasio je Gao Jian i istakao da "želja sa saradnjom sadrži i jaku primjesu političke volje".

Ambadsador Kine u Srbiji Vei Đinghua podsjetio je da je prošle godine tokom posjete srpskog predsjednika Borisa Tadića Pekingu uspostavljeno strateško partnersko Kine i Srbije, a da je u julu predsjednik Svekineskog narodnog kongresa posjetio Beograd.

"Viceguvernera CDB Gao Jian došao je da bi se konretizovalao strateško partnestvo Srbije i Kine i realizovalo ono što su dogovorila dva rukovodstva", kazao je ambasador.

Prijedlog Srbiji da učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj iznio je bugarski premijer Bojko Borisov tokom posjete Srbiji 26. aprila ove godine.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE