• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje potraga za naftom

NIS i "Njeftegazinkor" počeće sa istraživanjem nalazišta nafte u RS ove, a završiti 2013. godine.

 Počinje potraga za naftom Izvor: MONDO

Istraživanja nalazišta nafte u Republici Srpskoj, koja će raditi zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije "Njeftegazinkor" počeće ove, a završiti 2013. godine, poslije čega se očekuje podnošenje zahtjeva za dodjelu koncesije za eksploataciju.

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović rekla je da bi u slučaju dobrih rezultata istraživanja, eksploatacija nafte i gasa u RS mogla da počne već 2014. godine.

"Maksimalna količina proizvodnje na nalazištima biće dostignuta do 2020. godine i trebalo bi da iznosi do milion tona godišnje", rekla je Vukašinović za "Glas Srpske".

Prema njenim riječima, nalazišta nafte u Srpskoj će se istraživati na četiri lokacije u tri basena i to u posavskom, tuzlanskom i loparskom.

Vukašinović je istakla da nedavno potpisani Memorandum o saradnji NIS-a i "Njeftegazinkora" predstavlja iskorak na polju korištenja energetskih resursa kojima raspolaže RS, a koji će doprinijeti jačoj energetskoj sigurnosti i nezavisnosti RS.

Investicije u geološko-istraživačke radove u početnoj fazi trebalo bi da iznose oko 20 miliona dolara, a ukupna vrijednost projekta od 130 do 150 miliona dolara, što će zavisiti od rezultata istraživanja.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS podsjećaju da su na području BiH od 1973. do 1991. godine rađena obimna naftno-geološka istraživanja u dva odvojena projekta, odnosno u projektu sjeverna Bosna i projektu Dinaridi.

Na osnovu prvog projekta urađen je i elaborat o klasifikaciji i kategorizaciji rezervi nafte, kondenzata i prirodnih gasova područja sjeverne Bosne, koji je potvrdio da rezerve sjevernog dijela RS iznose 55,14 miliona barela nafte.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE