• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skuplja kafa u RS?

Dalji rast cijena kafe na svjetskom tržištu dovešće do poskupljenja ove sirovine za deset odsto i u RS, potvrdili su "Glasu Srpske" proizvođači i prerađivači kafe u RS.

 Skuplja kafa u RS? Izvor: MONDO

U preduzeću "Ming-kofi" iz Bijeljine, koja je član Grupacije prerađivača i prodavaca kafe u BiH, rekli su da je na nedavno održanoj sjednici razmatrana cijena kafe.

"Složili smo se da bi cijene trebalo da se povećaju za deset odsto zbog rasta sirovine kafe na svjetskom tržištu koja se u posljednja dva mjeseca povećala za 500 dolara po toni i sada iznosi 2.800 dolara po toni", rečano je u ovom preduzeću.

Oni smatraju da bi bilo realno da cijena kafe na domaćem tržištu bude 12 KM po kilogramu, odnosno do 13 KM sa PDV-om i tada bi i prerađivač mogao da ostvari određenu dobit.

"Trenutna cijena kafe je 11 KM po kilogramu i nigdje na svijetu kafa nije jeftinija", rekli su u ovom bijeljinskom preduzeću.

Iz Grupacije prerađivača i prodavaca kafe u BiH su istakli da su domaći proizvođači u teškom položaju, jer imaju jaku konkurenciju i zbog borbe na tržištu prinuđeni su da drže niske cijene.

"Velike kompanije imaju ugovorene količine sirove kafe koju su kupili po starim cijenama i njihove maloprodajne cijene su ispod svih kriterijuma. To je razlika od jedne do 1,5 KM u maloprodajnim cijenama, što je za krajnjeg korisnika puno", rekli su u ovoj grupaciji.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prvih pet mjeseci 2010. godine zabilježen je pad uvoza sirove kafe od deset odsto, dok je izvoz pržene kafe povećan za 37 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE