• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strana ulaganja manja za 41 odsto

U prvoj polovini ove godine u BiH investiran je 121 milion evra, što je za 41 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period.

 Strana ulaganja manja za 41 odsto Izvor: MONDO

Ovo pokazuju preliminarni podaci Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

U Fipi navode da se veliki pad priliva investicija može objasniti lošim uticajem finansijske krize i uzdržavanjem investitora od ulaganja.

Iako su ulaganja u 2010. godini smanjena za skoro polovinu, i Fipi ističu da u tom periodu nije bilo zatvaranja postojećih kapaciteta, piše "Glas Srpske".

U ovom periodu strane firme najviše su investirale u sektor proizvodnje i to 47 odsto, trgovinu 29, a u ostale finansijske usluge 14 odsto.

Na sektor usluga otpada tri odsto investicija, dva procenta na sektore bankarstva i telekomunikacija i jedan odsto na turizam i nekretnine.

FIPA ističe da su najznačajnije zemlje investitori u prvoj polovini godine u BiH bile Austrija sa 32,7 miliona evra, Hrvatska sa 18,1 milion evra i Srbija sa 16,2 miliona evra.

Predsjednik Skupštine Udruženja ekonomista RS "Svot" Goran Račić kaže da ekonomska kriza još uvijek u značajnoj mjeri određuje nivo stranih ulaganja u BiH.

"S obzirom na to da se u BiH pitanje dokumentacije i administrativnih dozvola dosta sporo rješava, ovo u značajnoj mjeri doprinosi manjem broju investitora koji dolaze u zemlju", rekao je Račić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE