• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imlek: Veće otkupne i maloprodajne cijene mlijeka

Kompanija "Imlek" će, kako je ranije i najavljivala, od nedelje podići otkupnu cijenu sirovog mlijeka za 10 odsto.

 Imlek: Veće otkupne i maloprodajne cijene mlijeka Izvor: MONDO

To će značiti i poskupljenje gotovih proizvoda za pet procenata.

"Cijene otkupa će od 15. avgusta biti povećane za 10 odsto, što znači da će naši farmeri za litar sirovog mlijeka dobijati 28,50 dinara", precizirala je Tanjugu menadžer za odnose sa javnošću "Imleka" Nevena Veselinović, napominjući da "Imlek" ima oko 6.000 kooperanata.

Ona je kazala da je situacija na tržištu mleka takva da je isporuka mlijeka i dalje otežana i bilježi se deficit sirovina, napominjući da je isporuka mlijeka i mliječnih proizvoda na tržištu Srbije smanjena za 25 odsto.

"Kako bi djelimično apsorbovali tu situaciju, mi preusmjeravamo veći dio izvoza na Srbiju, kako bi zadovoljili potrebe domaćih potrošača", ukazala je Veselinovićeva.

Komentarišući navode predstavnika određenih udruženja proizvođača mlijeka iznijete prethodnih dana o tome da im je "Imlek" dostavio novi cjenovnik, Veselinovićeva je istakla da "to nije tačno i da je riječ o dezinformacijama".

"Mi smo sa našim farmerima odavno postigli dogovore i sve što javno najavljujemo je prije toga sa njima već dogovoreno", naglasila je Veselinovićeva, uz napomenu da asocijacije proizvođača i udruženja farmera koje javno istupaju nisu farmeri koji isporučuju mlijeko "Imleku".

Veselinovićeva je kazala da je povećanje otkupne cijene mlijeka, nažalost kratkoročno rješenje za postojeću situaciju, dodajući da je "Imlek" na probleme prisutne na tržištu mlijeka upozoravao već duži period, a u poslednje vrijeme naročito intenzivno.

Ona je istakla da se "Imlek" već godinama bavi ukrupnjavanjem sirovinske baze, farme su potpuno revitalizovane i obnovljene, a takođe se radi i na razvoju kvaliteta mlijeka, ukazujući da su ulaganja u te namjene iznosila 50 miliona evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Komisija za zaštitu konkurencije donijela je rješenje kojim je utvrđena zloupotreba dominantnog položaja akcionarskih društava "Mljekara" iz Subotice i Industrija mlijeka i mliječnih proizvoda "Imlek" iz Beograda, na tržištu otkupa sirovog mlijeka na teritoriji Republike Srbije,

Komisija za zaštitu konkurencije je, po dobijanju dopisa, 11. avgusta obavijestila Ministarstvo poljoprivrede, da je po rješenju koje je donijela 22. maja 2009. godine utvrđena zloupotreba dominantnog položaja od strane "Mlekare" iz Subotice i "Imleka" iz Beograda, na relevantnom tržištu otkupa sirovog mlijeka na teritoriji Srbije

Komisija za zaštitu konkurencije je navela i da je upravni spor još  u toku. Predsjednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković Bajalović smatra, kako su preneli neki domaći mediji, da nije svrsishodno pokrenuti treću istragu prije završetka upravnog spora po drugom rješenju.

"Komisija je prvo rješenje donijela krajem 2006. godine, to rješenje je poništeno u sporu po tužbi Slaforda pred Vrhovnim sudom. Nakon toga je komisija početkom 2008. donijela novo rješenje. Kada je to rešenje u pitanju još  se vodi spor pred Upravnim sudom i u međuvremenu komisija ne može da preduzme ništa dok ne dobije odluku Upravnog suda“, objasnila je ona.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE