• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sredstva RS u Hipo banci nisu ugrožena!

Premijer RS: Vlada pažljivo prati razvoj situacije u vezi sa Hipo Alpe Adria bankom, i da sredstva koja Srpska ima u njoj nisu ugrožena.

 Sredstva RS u Hipo banci nisu ugrožena! Izvor: MONDO

Dodik je rekao da se situacija u vezi sa tom bankom prati preko Agencije za bankarstvo RS i Ministarstva finansija, te istakao da je Vladi RS bitna činjenica da je austrijska država uzela cijeli Hipo sistem kako bi ga konsolidovala.

On je podsjetio da prodaja banjalučke Kristal banke za jedan evro Hipo banci, koja je obaljena za vrijeme Vlade RS koju je vodio lider PDP-a Mladen Ivanić, nikada nije raščišćena i da se iz bilansa vidjelo da ta banka vrijedi mnogo više.

 Dodik je ocijenio da bi u svjetlu novih dešavanja slučajem Hipo banke trebalo da se pozabave i domaći pravosudni organi, i da daju konačnu ocjenu o tome, pišu "Nezavisne novine".

 Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS - SVOT Aleksandar Ljuboja napomenuo je da je austrijska država "ubrizgala" značajnu količinu sredstava u Hipo Alpe Adria banke, tako da im nije u interesu da se dogodi nešto negativno.

"Hipo banka je velika banka u BiH, kako sa aktivom, tako i sa kadrovskim resursima", rekao je Ljuboja i istakao da dodatnu sigurnost štedišama u Hipo Alpe Adria banke uliva to što su ulozi osigurani u Agenciji za osiguranje depozita, tako da nema mjesta panici.

Austrijski istražitelji mjesecima provjeravaju poslovanje Hipo Alpe Adria banke na Balkanu, što podrazumijeva i provjeru kreditnih plasmana u BiH.

 Predsjednik Uprave Hipo Alpe Adria banke Gotvald Kranebiter rekao je tokom junske posjete BiH da je istragom koja se provodi unutar banke obuhvaćeno 75 sumnjivih slučajeva poslovanja u jugoistočnoj Evropi, te da je značajan broj slučajeva upućen javnom tužiocu.

Austrijska policija je u međuvremenu uhapsila bivšeg predsjednika Upravnog odbora Hipo Alpe Adria banke Volfganga Kulterera, koji bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu do deset godina.

Kulterer je bio zadužen za proširenje poslovanja banke na Balkan, a austrijsko tužilaštvo ga tereti za odobravanje milionskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE