• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pritvor za bivšeg šefa Hipo banke

Bivšem šefu Uprave Hipo banke Volfgangu Kultereru, koji je uhapšen u petak, određen je istražni pritvor od 30 dana.

 Pritvor za bivšeg šefa Hipo banke Izvor: MONDO

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bijega, mogućnosti uticanja na svjedoke, kao i zbog opasnosti od manipulisanja dokazima, pišu "Nezavisne novine" u izdanju od utorka.

Austrijski mediji pišu da je Kulterer već ispitan, ali da nije pokazao veću želju za saradnjom sa istražiocima. On, za sada, odbija povezanost s pranjem novca, nezakonitim i sumnjivim kreditima i davanjem lažnog iskaza sudu, što mu se stavlja na teret, za šta mu prijeti zatvorska kazna od deset godina.

Tužilaštvo BiH pažljivo prati dešavanja u vezi sa Hipo Alpe Adria bankom u Austriji zbog indicija iz te zemlje da je ova banka umiješana u nezakonite poslove u BiH, rekao je portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.
On je naveo da, za sada, nijedan zvanični austrijski organ nije kontaktirao Tužilaštvo BiH, ali da je ono spremno da u svakom trenutku pruži bilo kakvu pomoć austrijskim kolegama.

"Nezavisne novine", pozivajući se na austrijske izvore, pišu da u dokaznom materijalu prikupljenom protiv bivšeg šefa Uprave ove banke Volfganga Kulterera, za sada nema direktnih navoda o BiH, već se oni djelimično odnose na "veze sa nekim bivšim uticajnim austrijskim političarima".

Kulterer je bio direktor banke u vrijeme snažnog rasta u balkanskim zemljama, a austrijski mediji pišu da se dio poslova odnosi na izdavanje sumnjivih kredita u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, zbog čega se spekuliše da bi na tapetu mogli da budu i neki bivši i sadašnji političari iz tih zemalja.

Kultereru, koji je uhapšen u petak, određen je istražni pritvor od 30 dana "zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke i opasnosti od manipulisanja dokazima".

Austrijski mediji pišu da je već ispitan, ali da nije pokazao veću želju za saradnjom sa istražiocima. On, za sada, odbija povezanost sa pranjem novca, nezakonitim i sumnjivim kreditima i davanjem lažnog iskaza sudu, što mu se stavlja na teret, za šta mu prijeti zatvorska kazna od deset godina.

Ranije danas, iz Hipo Alpe Adria banka Banjaluka saopšteno je da je ova banka  maksimalno likvidna i štednja u njoj apsolutno sigurna, jer iza nje stoji vlasnik - država Austrija.

Iz ove banke poručuju da u potpunosti podržavaju aktivnosti pravosudnih organa Austrije kako bi se rasvijetlilo sve što je sumnjivo u vezi sa prošlošću Hipo grupe, što je najbolji zalog za mirnu budućnost ove grupe i njenih banaka.

U saopštenju se ističe da je ovo jedina banka u RS sa kapitalom većim od 200 miliona KM i da ima najjačeg vlasnika od svih banaka koje posluju na tržištu RS i BiH, a to je država Austrija.

"Do juna ove godine Hipo banka Banjaluka zabilježila je trend rasta štednje građana od 3,2 odsto. Samo u posljednjih mjesec dana štednja građana je porasla za dva miliona KM", navodi se u saopštenju i dodaje da je Hipo banka Banjaluka najveća banka u RS i da šest godina zaredom ostvaruje pozitivan rezultat.

Svi izvještaji domaćih regulatora, Centralne banke BiH, Agencije za bankarstvo RS i Ministarstva finansija RS o Hipo banci Banjaluka su apsolutno pozitivni.

Iz banjalučke banke najavljuju da vlasnik, država Austrija, u narednom periodu planira da dodatno ojača ovu banku sa desetinama miliona KM.

"Hipo banka Banjaluka će ovih dana tržištu RS, građanima i malim i srednjim preduzećima, ponuditi desetine miliona KM dugoročnih kredita sa fiksnim i povoljnim kamatnim stopama, neke od kreditnih linija biće i bez žiranata, a posebne kreditne linije biće za reprograme kredita. Upravo je ovo naš najbolji odgovor po pitanju naše snage i likvidnosti", poručuju iz uprave ove banke.

Odogovorni u Hipo banci Banjaluka reaguju povodom izvještavanja nekih domaćih medija u vezi sa budućnošću ove banke, a nakon prošlosedmične akcije pravosudnih institucija Austrije u vezi sa slučajem Volfganga Kulterera, bivšeg šefa Hipo grupe.

Austrijski istražitelji mjesecima provjeravaju poslovanje Hipo Alpe Adria banke na Balkanu, što podrazumijeva i provjeru kreditnih plasmana u BiH. Predsjednik Uprave Hipo Alpe Adria banke Gotvald Kranebiter rekao je tokom junske posjete BiH da je istragom koja se provodi unutar banke obuhvaćeno 75 sumnjivih slučajeva poslovanja u jugoistočnoj Evropi, te da je značajan broj slučajeva upućen javnom tužiocu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE