• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kutlešić: Ne odustajemo od vojnih stanova

Udruženje vojnih penzionera RS ni po cijenu bankrota Federacije BiH nema namjeru da odustane od vraćanja stanova bivšim oficirima JNA.

 Kutlešić: Ne odustajemo od vojnih stanova Izvor: MONDO

Udruženje vojnih penzionera Republike Srpske (RS) ni po cijenu bankrota Federacije BiH (FBiH) nema namjeru da odustane od vraćanja 208 vojnih stanova bivšim oficirima JNA, odnosno Vojske RS (VRS) iz RS, potvrdio je danas Srni predsjednik Udruženja Milorad Kutlešić.

Komentarišući izjavu premijera FBiH Mustafe Mujezinovića u kojoj se navodi da bi bilo neprovodivo odluku Suda u Strazburu u slučaju "Đokić" primijeniti na bar hiljadu stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba, Kutlešić je rekao da Udruženje vojnih penzionera RS ne zanimaju Mujezinovićeve izjave, jer niko nema prava da bude stariji od Suda u Strazburu u pogledu zaštite ljudskih prava.

Kutlešić je rekao da je Izvršni odbor Udruženja vojnih penzionera RS tim povodom na jučerašnjoj sjednici u Banjaluci zaključio da će primijeniti sva zakonska i pravna sredstva uz pomoć Vlade i najviših institucija vlasti RS da se odluka Suda u Strazburu u sučaju "Đokić" primijeni na za sve ljude koji posjeduju vojni stan u FBiH.

On je podsjetio da su članovi Udruženja vojnih penzionera RS podnijeli nekoliko apelacija Sudu za ljudska prava u Strazburu protiv FBiH u vezi sa spornim stanovima, ali da taj entitet godinama onemogućava bivšim oficirima JNA i VRS da se obrate tom Sudu tako što ove predmete vraća na Vrhovni, Ustavni, kantonalne i opštinske sudove FBiH.

Kutlešić je naveo da je Udruženje vojnih penzionera RS krajem jula uputilo zahtjev Visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojem traži da naredi FBiH da ukine sporni član 3 A Zakona o izbjeglim i raseljenim licima BiH, koji je ranije nametnuo bivši visoki predstavnik Karlos Vestendorp 1999. godine, a kojim se onemogućava bivšim pripadnicima JNA povratak stanova u FBiH, jer bivše pripadnike JNA ne smatra izbjeglicama, već agresorima.

On je podsjetio da je RS za razliku od FBiH u potpunosti vratila 510 vojnih stanova na svojoj teritoriji bivšim pripadnicima JNA iz bošnjačkog i hrvatskog naroda još 2002. godine, te da su ovi stanovi u međuvremenu otkupljeni.

Federalni premijer BiH Mustafa Mujezinović smatra da bi bilo neprovodivo odluku Suda u Strazburu u slučaju "Đokić" primijeniti na bar hiljadu stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba. "Ne pada nam napamet da uzimamo od onih koji su branili BiH i dajemo onima koji su je napadali pod cijenu bilo čega", rekao je juče Mujezinović.

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru JNA, mora u roku od tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 evra na ime materijalne i 5.000 evra nematerijalne štete, kao i 200 evra za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu. U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da "ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE