• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegacija MMF-a započinje posjetu BiH

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas započinje višednevnu posjetu BiH.

 Delegacija MMF-a započinje posjetu BiH Izvor: MONDO

Tokom posjete delegacija MMF-a će u razgovorima sa predstavnicima vlasti u ovoj zemlji utvrditi da li su ispunjeni uslovi iz stendbaj-aranžmana.

Predstavnici MMF-a prvo bi trebalo da razgovaraju sa zvaničnicima Federacije BiH (FBiH), koja još nije usvojila sve potrebne zakone, zbog čega je nagoviješteno da bi MMF mogao odgoditi povlačenje četvrte tranše od oko 38 miliona evra koja je BiH trebalo da bude isplaćena u junu.

Tokom prva dva dana posjete predstavnici MMF-a sastaće se sa pomoćnicima federalnog ministra finansija, a, u četvrtak, 20. avgusta sa federalnim ministrom finansija Vjekoslavom Bevandom, a teme razgovora biće izvršenje budžeta, analiza fiskalnog uticaja novih zakona o platama, rebalans kantonalnih i federalnog budžeta, prenijeli su federalni mediji.

Portparol Ministarstva finansija FBiH Amela Mulavdić tvrdi da je ovo ministarstvo izvršilo obaveze, ali kantoni još nisu dostavili rebalansirane budžete.

"Takođe, imamo obećanja federalnih ministarstva za pitanje boraca, te rada i socijalne politike da će do dolaska Misije MMF-a završiti svoj dio posla", rekla je Mulavdićeva.

FBiH je trebalo da usvoji zakon o platama u organima vlasti, provede reviziju u oblasti odbrambene zaštite i beneficiranih penzija i izgradi strategiju reforme penzijskog sistema.

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić naglasio je da u slučaju raskida ugovora sa MMF-om, Srpska ima alternativne izvore finansiranja.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je ranije da je povećan spoljni dug BiH u prošloj godini koji sada iznosi 21 odsto bruto društvenog proizvoda, te da MMF više neće dozvoliti da njegove tranše idu u javnu potrošnju.

Delegacija MMF-a trebalo bi da ostane u BiH do kraja mjeseca.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE