• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽRS: Rast prihoda od 71 odsto

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) u prvoj polovini ove godine ostvarile su povećenje prevoza u željezničkom teretnom saobraćaju od oko 72 odsto.

 ŽRS: Rast prihoda od 71 odsto Izvor: MONDO

Takođe, povećani su i neto "tonski kilometari" za 54 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je doprinijelo povećanju prihoda za 71 procenat.

Unutrašnji saobraćaj u ovom periodu povećan je za 87 odsto, a uvoz za 140 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, navodi se u izvještaju Ministarstva saobraćaja i veza RS o poslovanju ŽRS-a u prvih pola godine.

Naplata zaostalih potraživanja u prvom kvartalu ove godine povećana je gotovo dvostruko u poređenju sa istim periodom prošle godine, a sklopljeni su novi ugovori sa mnogim firmama.

ŽRS su u postupku kasacije i prodaje zastarjelih i nefunkcionalnih voznih sredstava, čijom prodajom će ostvariti do četiri miliona KM, a sve sa ciljem smanjenja tekuće nelikvidnosti.

U izvještaju se ističe da se trenutno radi remont pruge Jošavka - Kostajnica, vrijedan oko 34 miliona evra, nakon čega će brzina teretnih vozova biti povećana na 80, a putničkih vozova 100 kilometara na čas.

Realizacijom ovog projekta koji je nastavak već završenog remonta pruge Banjaluka - Jošavka u dužini od 22 kilometra, biće u potpunosti sanirana pruga Banjaluka - Doboj.

U projekte željezničkog saobraćaja za ove četiri godine uloženo je više od 160 miliona maraka što je trostruko veća investicija nego u prethodnom četvorogodišnjem periodu.

Najveći dio posla je u fazi pripreme i njegova realizacija očekuje se u naredne tri godine kada će biti uloženo dodatnih 500 miliona maraka, čime će u potpunosti biti modernizovana pruga Doboj - Novi Grad i Doboj - Zvornik, nabavljeno oko 600 novih teretnih vagona i modernizovani radionički kapaciteti za održavanje željezničkih vozila u Doboju, Banjaluci i Prijedoru, navodi se u izvještaju.

Do tada će biti isporučene i četiri garniture putničkih vozova nagibne konstrukcije "Talgo", što je 36 putničkih vagona. Ove investicije će dovesti naše željeznice u ravnopravan položaj sa željeznicama u regionu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE