• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obustava isporuke mlijeka ne brine "Imlek"

Generalni direktor kompanije "Imlek" Slobodan Petrović izjavio je da ne očekuje da će biti smanjene količine mlijeka koje otkupljuju.

 Obustava isporuke mlijeka ne brine "Imlek" Izvor: MONDO

Petrović je na konferenciji za novinare rekao da je u tom udruženju samo dva odsto "Imlekovih" dobavljača i da smatra da ni oni neće stupiti u štrajk.

"Ne očekujemo da se neko od naših dobavljača priključi tom štrajku", rekao je Petrović i dodao da je u tom udruženju većina proizvođača drugih mljekara.

Konzorcijum proizvođača mlijeka u kojem su okupljeni farmeri koji ukupno proizvedu oko 200.000 litara mleka dnevno, najavio je da će 22. avgusta potpuno obustaviti isporuku sirovog mleka, ukoliko mljekare ne prihvate prijedlog da otkupna cijena mlijeka bude 32 evrocenta za litar.

Beogradski "Imlek" je nedavno povećao otkupnu cijenu mlijeka za 10 odsto na 28,5 dinara po litru, čime proizvođači nisu zadovoljni. Cijena mlijeka i mliječnih proizvoda u maloprodaji povećana je za pet odsto.

Petrović je naveo da će Srbija do kraja godine imati problem sa nestašicom mlijeka, ako se država ne odreaguje i ako se ne dozvoli uvoz.

"Do kraja ove godine imaćemo problem sa količinama mleka i on se može rešiti uvozom i ako država pomogne farmerima kroz povećanje podsticaja ili jednokratnom pomoći zbog vremenskih nepogoda", rekao je direktor "Imleka".

Prema njegovim rečima, ako ne bude uvoza sirovog mlijeka, drugi način je uzvoz gotovih proizvoda.

"To ne znači da će potrošačke cene rasti. Ako se cene prema farmerima ne budu menjale i ako evro ne raste, cena proizvoda se neće mijenjati", naveo je on.

Petrović je podsjetio da je do nestašce mleka došlo zbog loših vremenskih prilika u Srbiji i loše politike države i dodao da "Imlek" trenutno otkupljuje i prerađuje oko 25 odsto manje sirovog mlijeka nego prošle godine.

Petrović je rekao da "Imlek" plaća mlijeko farmerima po evropskim cijenama i da su to tržišne cene.

"Mi razumemo da ta cena nije dovoljna farmerima, ali ne možemo da platimo veću cenu od tržišne, jer će proizvodi koštati više od tržišnih cena i neće ih niko kupovati", objasnio je Petrović.

Investicioni fond "Salford" je u "Imlek" uložio 50 miliona evra u razvoj farmi i unapređenje tehnologije kvaliteta u Srbiji. U sastavu "Imleka" posluju mljekare u Beogradu, Novom Sadu i Zaječaru.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE