• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeko: Vlada RS pogrešno prikazala deficit

Ministarstvo finansija iskazalo za skoro 70 miliona KM manji budžetski deficit u prošloj godini od stvarnog, saopštio je Glavni revizor RS Boško Čeko.

 Čeko: Vlada RS pogrešno prikazala deficit Izvor: MONDO

On je rekao da je Ministarstvo finansija RS u konsolidovanom izvještaju navelo da budžetski deficit za prošlu godinu iznosi 161,2 milion KM, dok je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS revizijom utvrdila da je deficit najmanje 230,9 miliona KM.

Čeko je na konferenciji za novinare rekao da planiranje budžeta RS za prošlu godinu nije bilo usklađeno sa Zakonom o budžetskom sistemu, te da su posle isteka budžetske godine na osnovu vladinih odluka vršene "relokacije sredstava" u iznosu od 5,3 miliona KM.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde, Republički sekretarijat za vjere i Agencija za šume potrošile su znatno više novca nego što je bilo odobreno rebalansom budžeta.

Revizija je utvrdila i da su za 10 miliona KM manje iskazana kapitalna ulaganja po osnovu eksproprijacije zemljišta na trasi autoputa Banjaluka-Doboj.

Čeko je pojasnio da je Vlada RS sa računa sredstava od privatizacije za ovu namjenu povukla 35 miliona maraka, a da je vratila samo 25 miliona KM, dodajući da je Vlada novac za tzv. escrow računakoristila i za finansiranje javne potrošnje.

Glavni revizor kazao je da je revizijom utvrđeno i da je za 23 budžetska korisnika u 2008. godini, koju je Vlada RS proglasila godinom štednje, kupljeno 116 službenih automobila, dok je u prošloj godini nabavljeno 38 vozila.

Pozitivno mišljenje revizije dobilo je sedam ministarstava, a za devet je dato mišljenje s rezervom, dok negativnih nije bilo.

Čeko je naglasio da se finansijska disciplina iz godine u godinu poboljšava.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE