• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate u BiH veće nego u Srbiji i Makedoniji

Prosječna julska plata u BiH, koja je iznosila 405 evra, veća je od prosječne makedonske plate za 16,5 i od plate u Srbiji za 18,5 odsto.

 Plate u BiH veće nego u Srbiji i Makedoniji Izvor: MONDO

Prema podacima državnih statističkih zavoda, prosječna plata u BiH manja je za 58 odsto od prosječne plate u Sloveniji, 44 odsto od Hrvatske i za 13 odsto od plate u Crnoj Goji, prenose "Nezavisne novine".

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je smiješno bilo kakvo poređenje plata, životnog standarda i sličnih pokazatelja stanja u BiH i u Sloveniji, jer je Slovenija u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije u boljoj poziciji, iako ni nju nije zaobišla ova kriza.

Ona je istakla da su u RS potrebne dvije prosječne plate da bi se pokrili troškovi sindikalne potrošačke korpe porodice, ali da je problem što oko 130 000 radnika ima manju platu od republičkog prosjeka. Ona je kao primjer navela radnike u građevinarstvu koji imaju platu od 551 KM, u prerađivačkoj industriji 553 KM, a u ribarstvu 639 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata FBiH Ismet Bajramović rekao je da ovi statistički podaci pokazuju nerealnu sliku u BiH, jer nije uzeto u obzir oko 60 000 zaposlenih u privredi u FBiH koji ne dobijaju redovnu platu, tako da se na osnovu ovih pokazatelja ne može sagledati realna ekonomska situacija građana BiH.

On je istakao da je jedino situacija u Makedoniji prikazana realno, dok bi u Srbiji ekonomska situacija trebalo da bude mnogo bolja.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE