• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina - peti po veličini svjetski investitor

Kina je prošle godine izbila na peto mjesto u svijetu , sa 12. u 2008. , po obimu direktnih investicija u ekonomije drugih zemalja i na prvo među zemljama u razvoju.

 Kina - peti po veličini svjetski investitor Izvor: MONDO

Ovo je objavio danas kineski list "Čajna dejli", pozivajući se na izjavu predstavnika ministarstva trgovine te zemlje Šena Danjana.

Kineske kompanije su prošle godine investirale u strane aktive 56,5 milijardi dolara, što je 1,1 odsto više nego u 2008.

Direktne kineske investicije u strane sektore nafte povećane su lane 14,2 odsto, na 47,8 milijardi dolara, ili 84,5 odsto ukupnih investicija. Direktne finansijske investicije dostigle su istovremeno 8,73 milijarde dolara, što je smanjenje od 37,9 odsto u odnosu na 2008, prenijele su agencije.

Time je Kina napredovala sa 12. mesta u 2008, na petu poziciju na listi najvećih svjetskih investitora.

Odliv kineskih investicija bi ove godine mogao porasti na 60 milijardi dolara, smatra drugi predstavnik ministarstva Lu Codžuan.

Prema podacima kineskog ministarstva trgovine, rast obima direktnih investicija Kine u inostranstvu je u posljednjih osam godina iznosio prosječno 54 odsto. Pri tome je Kina uspjela da zadrži visok tempo rasta tog pokazatelja čak i u najtežem periodu svjetske finansijske krize.

Prošle godine su kineska kapitalna ulaganja iznosila 5,1 odsto ukupnih investicija u svijetu koje su dostigle 1,1 bilion (hiljada milijardi) dolara.

Prema prognozi ministarstva, priliv direktnih stranih investicija u kinesku ekonomiju će ove godine, po svemu sudeći, po prvi put premašiti vrijednost od 100 milijardi dolara, što je 10 milijardi dolara više nego u 2009.

Investicije u nefinansijske kineske aktive su u 2008. dostigle rekordnih 92,4 milijarde dolara, ali su prošle godine smanjene na 90 milijardi dolara usljed svjetske ekonomske krize.

Strani investitori s optimizmom ocjenjuju ekonomske perspektive Kine, a njihovo poverenje su učvrstili napori kineske vlade za poboljšanje investicione klime u zemlji, rekao je Danjan.

Kina je u prvih sedam meseci ove godine privukla 58,35 milijardi dolara direktnih stranih investicija, što je povećanje od 20,7 odsto u odnosu na isto razdoblje lani.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE