• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mafija spasila svejtske banke

Globalni finansijski sistem u nedavnoj krizi opstao je zahvaljujući gotovom novcu od organizovanog kriminala, objavio je "Gardijan".

 Mafija spasila svejtske banke Izvor: MONDO

Vodeće svjetske banke kojima je očajnički bila potrebna gotovina posegnule su za novcem mafije, pa je veći dio od nevjerovatnih 352 milijarde dolara profita od trgovine drogom tokom vremena uključen u globalni ekonomski sistem, a prljavi novac je na taj način opran i stavljen u legalne tokove.

Iako sve ovo zvuči nevjerovatno, dodaje se u tekstu, to je još krajem prošle godine priznao šef agencije Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine drogom i organizovanog kriminala.

Ogroman dio globalne ekonomije, prema nekim proračunima čak petina, otpada na organizovani kriminal - trgovnu oružjem, drogom i ljudima.

Autor komentara u "Gardijanu" citira misao francuskog pisca Onore de Balzaka da "iza svakog velikog bogatstva leži neki veliki zločin" i zaključuje da vlade širom svijeta moraju da pronađu političku volju da se obračunaju sa velikim zločincima, a ne samo sa malim.

Britanski pisac Džon le Kare, koga je novinar "Gardijana" posjetio u njegovoj kući u sjeverozapadnom Londonu, ističe da nije pristalica teorija zavere, ali da, uprkos tome, smatra da se ovi podaci namjerno ne šire u javnost i dodaje da je ta "neman" sada tako velika da više niko neće moći da je savlada.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE