• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Markicama obilježavaju švercovanu stoku

Javna je tajna da se ukradenim markicama obilježavaju nelegalno uvezene životinje koje se kasnije prodaju.

 Markicama obilježavaju švercovanu stoku Izvor: MONDO

Nelegalno uvezena goveda iz Srbije i Hrvatske u BiH obilježena su sa oko 50 000 ušnih markica za obilježavanje životinja koje su nestale prije nekoliko godina, što stvara haos na tržištu, tvrde uzgajivači u BiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, je kazao da je javna tajna da se tim nestalim markicama obilježavaju nelegalno uvezene životinje i da se kasnije prodaju.

"Ranije je živa stoka uvožena preko Bijeljine, ali sad je to prebačeno u Kalesiju. Godišnje na taj način bude uvezeno oko 10 000 goveda i do sada još niko nije odgovarao za to, niti je neko uhapšen zbog toga", rekao je Usorac za "Nezavisne novine".

Slobodanka Milošević, predsjednica Udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije, rekla je kazala je da je tačno da se sa markicama namijenjenim za obilježavanje životinja u BiH obilježava švercovana stoka.

"Na Sajmu poljoprivrede i ove i prethodne godine mogle su se kupiti ove markice u kesama, što znači da ih je mogao kupiti ko hoće i koristiti kako hoće", navela je Milošević.

Ona je istakla da se na graničnom prelazu Šepak, kod Zvornika, svakodnevno nelegalno uvozi razna roba, od žive stoke do voća i povrća, koju niko ne kontroliše.

"Taj granični prelaz je registrovan samo za prevoz putnika, a ne za uvoz robe, međutim, tu stalno ulaze kamioni puni razne robe koje niko niti mjeri niti kontroliše niti registruje", navela je Milošević.

Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH, je rekao da se najviše stoka uvozi preko Semberije, odnosno na čitavom području rijeke Drine, gdje ima oko 100 velikih čamaca kojima stoku prevoze, te da zbog toga BiH godišnje gubi milione maraka zbog neplaćanja PDV-a.

Stojan Marinković, predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje BiH, je rekao da je nelegalni uvoz žive stoke stara priča i da ova komisija to pokušava riješiti već unazad nekoliko godina.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nedavno je optužilo Kancelariju za veterinarstvo i Agenciju za obilježavanje životinja BiH da već dvije godine blokiraju proces identifikacije životinja u BiH, čime je u potpunosti obustavljen ukupan razvoj stočarstva u RS i BiH.

"Nije poznato gdje je utrošeno oko 200 000 komada ušnih markica. Sa svim aktivnostima na obilježavanju i identifikaciji životinja se kasni dvije godine zbog toga što je postojeća baza podataka u potpunosti nepouzdana", navedeno je ranije iz Ministarstva.

Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, rekao je da je nemoguće da se markice zloupotrebljavaju i da bi svako ko ima takvu informaciju morao to hitno da prijavi nadležnim institucijama.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE