• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagi oporavak privrede u BiH

U BiH se bilježi blagi oporavak, ali je rast još nedovoljan da bi se država vratila na trendove prije početka ekonomske krize.

 Blagi oporavak privrede u BiH Izvor: MONDO

Efekti globalne krize koja je započela hipotekarnom krizom u SAD, osjetili su se u BiH krajem septembra i početkom oktobra 2008. godine, kada je došlo do masovnog podizanja štednje u bankama, a u 2009. godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, ekonomski rast potonuo je 2,9 odsto, da bi oporavak počeo u 2010. godini.

Glavni ekonomista Kancelarije Svjetske banke u BiH Orhan Nikšić rekao je da uprkos činjenici da ne postoje službene procjene BDP-a za prva dva kvartala 2010. godine, na osnovu raspoloživih podataka može se zaključiti da je počeo blagi oporavak ,  pišu "Nezavisne novine".

On je  naveo da je nivo rasta značajno ispod trenda od prije početka krize, te da se ove godine očekuje realni rast BDP-a od oko 0,5 do jedan odsto, a naredne godine oko tri odsto.Ekonomista Muris Čičić  rekao je da je BiH, iako nema zvaničnih podataka o tome, formalno izašla iz recesije,  za šta su potrebna dva pozitivna kvartala, ali da je realno još u krizi.

"Procjene međunarodnih institucija da ćemo ove godine imati rast od 0,5 odsto govore da je riječ o mršavom oporavku. Radno-intenzivni sektor poput građevinarstva i tekstilne industrije, a koji zapošljava veliki broj radnika, još je duboko u krizi i sporo iz nje izlazi. Osim toga, maloprodaja je još u zastoju, jer kod građana postoji strah te kupovinu roba odlažu za bolja vremena", istakao je  Čičić.

On je dodao da je u BiH evidentan dalji rast nezaposlenosti, a to je problem koji i tržišta SAD i EU, koja su izašla iz recesije, ne uspijevaju prevazići. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE