• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kraj bitke: Šaranović "izvisio", braća Pivac preuzela Kraš!

Autor mondo.rs

Kraš ESOP prodao je sve svoje deonice "Kraša" Mesnoj industriji braće Pivac, piše hrvatski Večernji list.

 Kraš preuzela braća Pivac Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/mcerovac

Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati sveukupno 49,18 odsto deonica kompanije, ali većinu deonica s pravom glasa.

Možda će vas zanimati

Radnicima Kraša, koji su deoničari u Kraš ESOP-u, Pivci će platiti najmanje 860 kuna po deonici, a obavezali su se da zadrže sva radnička prava na duži rok.

Takođe ne smeju da prodaju deonice trećoj osobi bez garancije radničkih prava, koja su veća nego ona sadržana u Zakonu o radu.

Ovim dogovorom koji je u formalnom smislu omogućen odlukama skupštine Kraš ESOP-a, a koja je održana u petak uveče, Pivci su stekli kontrolu nad firmom i odbranili se od pokušaja preuzimanja od strane Nebojše Šaranovića, preduzetnika koji je preko svoje firme Kappa Star Limited agresivno kupovao deonice na Zagrebačkoj berzi, te je ulaganjem vise od 45 miliona evra kupio 25,7 odsto udela.

Nedavno je putem medija radnicima za udeo ponudio 130.000 kuna, odnosno oko 869 kuna po deonici, ali je očito ponuda braće Pivac, koja je uključivala i sigurnost za zaposlene, bila bolje prihvaćena.

Bitka za Kraš je ovim završena, a time i trka za deonicama koja je obeležila poslovnu godinu na tržištu kapitala.

Nebojša Šaranović, srpsko-kiparskii biznismen i investitor, vlasnik Kapa star (Kappa Star Limited) i nekoliko kompanija u Srbiji, dao je ranije i intervju o razlozima zbog kojih plaća suludu cenu u borbi za deonice Kraša.

"Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Smatramo da Kraš ima velik potencijal, sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične ranike, pa ima velik potencijal za dalji rast i razvoj. Naša grupacija je (u Srbiji) vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona evra. Od našeg preuzimanja kompanija je učetverostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih", rekao je tada Šaranović, za koga se sumnjalo da hrvatsku firmu kupuje za nekoga drugoga.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE