• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska i Srbija gradiće novi most na Drini

Rpublika Srpska (RS) i Srbija su danas sklopile sporazum o izgradnji mosta preko Drine vrijednosti 1,5 miliona evra, kod Bratunca u RS i Ljubovije u Srbiji.

 Srpska i Srbija gradiće novi most na Drini Izvor: MONDO

Protokol o tome su danas u Banjaluci potpisali ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović i ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Ministar Čubrilović je izjavio da da bi 2012. godine trebalo da počne izgradnja mosta između mjesta Bačevac i Fakovića, dužine oko 200 metara.

Čubrilović je novinarima rekao da će izgradnju mosta finansirati Vlada Srbije, a pristupne puteve - koji nisu uračunati u vrijednost projekta, gradiće Srbija i RS, svaka na svojoj strani.

Prema njegovim riječima, izgradnja mosta i novog graničnog prelaza je u interesu cijelog Podrinja, sa obe strane granice.

"Ovaj most je dobio prioritet u odnosu na neke druge objekte jer je Srbija pokazala poseban interes za njegovu izgradnju", kazao je Čubrilović.

To je treći most između RS i Srbije, za čiju izgradnju sredstva u cijelosti obezbeđuje Srbija, rekao je Čubrilović.

Ministar Oliver Dulić je rekao da će novac za izgradnju mosta i pristupnog puta biti obezbijeđen u državnom budžetu Srbije za iduću godinu.

Dulić je ocijenio da je taj projekat još jedan od primjera "uspostavljanja sve boljih odnosa istog naroda koji se gleda preko granice".

"U ovom slučaju pričamo o konkretnom projektu koji može da bude realizovan u veoma kratkom roku i koji će građanima sa dvije strane Drine donijeti ne samo dobre veze, već i potencijal za privredni rast i razvoj, a time i bolju budućnost", kazao je Dulić.

Ministar Dulić je rekao da je u planu i izgradnja auto-puta koji bi, sa jedne strane, spajao Beograd sa Jadranom, a sa druge strane, Evropski koridor 11 sa RS, prema Višegradu, i tamo gdje u RS procijene da je najvažnije.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i premijer RS Milorad Dodik koji je ocijenio da se realizuju dogovori RS i Srbije u okviru specijalnih i paralelnih veza.

Protokol o izgradnji mosta između Bačevaca i Fakovića Vlada RS je odobrila u maju ove godine.

Vlada RS se protokolom obavezala da stvori uslove za otvaranje novog graničnog prelaza na toj lokaciji, te da obezbjedi sredstva za za izgradnju pristupne saobraćajnice na lijevoj obali Drine.

Prema protokolu, Vlada Srbije obavezala se da će obezbjediti sredstva za izradu planske i tehničke dokumentacije, sredstva za izgradnju mosta, novog graničnog prelaza, pristupnih saobraćajnica na desnoj obali Drine, te za poslove nadzora.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE