• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Van prometa stavljeno pola miliona KM robe

Tržišna inspekcija RS stavila je ove godine van prometa robu vrijednu pola miliona KM zbog nepotpunih podataka o porijeklu,proizvođaču i roku trajanja

 Van prometa stavljeno pola miliona KM robe Izvor: MONDO

Ovo je za "Glas Srpske" istakao republički tržišni inspektor Zoran Vučkovac, i dodao da ova roba nije imala garantni list ni tehnička uputstva.

"Tržišni inspektori obavili su do septembra 3 828 kontrola, od čega 2 751 u oblasti trgovine, a u 75 slučajeva utvrđene su nepravilnosti na deklaraciji pojedinih proizvoda. Van prometa zbog nepotpune deklaracije u ovoj godini stavljena je roba u vrijednosti većoj od 425 000 maraka", istakao je Vučkovac.

On je pojasnio da svi proizvodi koji se prodaju na tržištu Srpske moraju da imaju deklaraciju na kojoj su iskazani osnovni podaci, odnosno ime pod kojim se prodaje, tip ili model proizvoda, te ime i punu adresu proizvođača.

"U slučaju da na deklaraciji nisu iskazani svi neophodni elementi donosi se rješenje o obustavljanju prodaje tog proizvoda do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti", naglasio je Vučkovac i dodao da na proizvodima iz uvoza na dekleraciji treba da bude istaknuto sjedište uvoznika i zemlja porijekla.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma RS Dušanka Tegeltija rekla je da je Zakonom o zaštiti potrošača BiH i Zakonom o trgovini BiH propisano da svi proizvodi moraju da imaju dekleraciju.

"Nepostojanjem osnovnih podataka o proizvodu otvara se mogućnost za zloupotrebe", dodala je Tegeltija i pojasnila da je zakonima predviđeno da ako proizvod nema istaknutu deklaraciju, on se stavlja van prometa, a proizvođač i trgovac se kažnjavaju kaznom od 2.500 do 5.500 KM.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković smatra da nije rijetkost da se na tržištu Srpske nađu proizvodi sa nepotpunom deklaracijom, da svaka deklaracija mora da bude napisana na srpskom jeziku i potrošači ni pod kojim uslovima ne treba da uzimaju proizvode koji nemaju istaknute osnovne podatke o porijeklu i proizvođaču.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE