• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina prva u svijetu po ekonomskom rastu

Kina je u 11. petoljetki od 2006. do 2010. izbila na prvo mjesto u svijetu po tempu ekonomskog rasta, objavio je danas list komunističke partije Kine "Ženmin žibao".

 Kina prva u svijetu po ekonomskom rastu  Izvor: MONDO

"Mada 2010. još nije okončana, već je očigledno da je kineska ekonomija u 11. petoljetki napravila novi skok", ukazano je članku.

U periodu od 2006. do 2009. prosječan godišnji rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) je iznosio 11,4 odsto, što je 1,6 procentnih poena iznad pokazatelja 10. petoljetke koji je iznosio 9,8 odsto, podsjetio je list i dodao da je u tom periodu tempo rasta kineske ekonomije premašivao pokazatelj rasta svjetske ekonomije za 8,2 procentna poena, prenio je Prajm-Tass.

Visok tempo rasta kineske ekonomije je, pritom, zadržan bez obzira na brojne prirodne katastrofe koje su u posljednjih nekoliko godina pogodile Kinu, kao i na negativan uticaj svjetske finansijske krize na kinesku ekonomiju, ukazano je u članku.

Stopa rasta kineske ekonomije je u prvom polugođu 2010, prema zvaničnim podacima, iznosila 11,1 odsto, što je 3,7 procentnih poena više od pokazatelja u istom periodu lane. Vrijednost BDP je u posmatranom periodu dostigla 17,28 biliona juana (2,55 biliona dolara).

Premijer Kine Ven Đibao je u martu ove godine objavio planove vlade  za osiguranje rasta BDP u ovoj godini  na nivou od najmanje osam odsto. Krajem avgusta je rukovodilac državne statistike Ma Đintan izjavio da taj pokazatelj za 2010. može  dostići 10 odsto.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE