• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija traži rješenje za 600 radnika iz BiH

Slovenija pokušava da nađe rješenje za preko 600 radnika iz BiH nakon proglašenog stečaja nad građevinskim preduzećem "Vegrad" iz Velenja.

 Slovenija traži rješenje za 600 radnika iz BiH  Izvor: MONDO

Vlasti Slovenije pokušavaju da nađu rješenje za više od 600 radnika iz Bosne i Hercegovine koji su ostali bez plata i svih ostalih prava pošto je danas otvoren stečajni postupak nad preduzećem "Vegrad" iz Velenja, jednom od najvećih građevinskih firmi u toj zemlji.

Strani radnici "Vegrada", kao ni ostali zaposleni, već četiri mjeseca nisu dobili plate, ali - za razliku od državljana Slovenije - ne mogu da računaju ni na nadoknadu s berze rada, ni na novi posao, jer nemaju stalnu dozvolu za rad u Sloveniji, već dozvolu vezanu za konkretnog poslodavca, prenose agencije iz regiona.

Slovenački ministar rada i socijalnog staranja Ivan Svetlik izjavio je danas da će država za te radnike pokušati da nađe novo zaposlenje, iako na to nije obavezna, a da se razmišlja i o mogućnosti da dobiju pravo na pomoć za nezaposlene, pošto na snagu stupi odgovarajući bilateralni sporazum s BiH.

Radnicima "Vegrada" koji su strani državljani prijeti deportacija iz Slovenije ako u najkraćem roku ne dobiju novi posao.

Svetlik je rekao da će se za takve slučajeve preko humanitarnih organizacija prikupiti novčana pomoć kako bi mogli da se vrate u domovinu, a svoja prava iz radnog odnosa u Sloveniji da ostvare kasnije.

O mjerama za pomoć stranim radnicima "Vegrada" slovenačka vlada bi, kako je najavio, trebalo da odlučuje na sutrašnjoj redovnoj sjednici.

Delegaciju zaposlenih u "Vegradu" danas je primio i predsjednik Slovenije Danilo Tirk, založivši se da se njihovi problemi što prije riješe, ako je potrebno i dodatnim angažmanom države.

Radi se, kako objašnjavaju agencije, o razmišljanju da se radnicima njihova potraživanja isplate iz državnog garantnog fonda, koji bi onda uspostavio potraživanje prema preduzeću koje je radnicima ostalo dužno.

Otvaranjem stečajnog postupka "Vegradovi" poslovni partneri imaju tri mjeseca vremena za prijavu svojih potraživanja. Računa se da je kompanija bankama i podizvođačima ostala dužna više stotina miliona evra.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE