• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od nove godine skuplje cigarete

Od početka 2011. godine posebna akciza na cigarete povećava se sa 0,30 na 0,45 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosiće 1,08 KM po kutiji cigareta.

 Od nove godine skuplje cigarete Izvor: MONDO

Ovo je definisano novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prenose federalni mediji.

"Na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 1. januara 2011. godine. Odluka će ovih dana biti objavljena u Službenom glasniku BiH", precizira se u saopštenju UIOBiH.

Odlukom je definisano da će se od 1. januara naredne godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 odsto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza od 22,50 KM za 1.000 komada, odnosno 0,45 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po navedenim stopama, a u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza od 1,08 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.

Iz UIOBiH napominju da ova odluka predstavlja nastavak harmonizacije sa sadašnjom nivoom  minimalne akcize u EU.

Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su da dostave u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2010. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE