• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postbank BH: Krivične protiv fonda "Poteza"!

Predsjednik Udruženja malih dioničara Rizah Softić najavljuje krivične prijave protiv Poteze Adriatik Fonda iz Amsterdama.

 Postbank BH: Krivične protiv fonda "Poteza"! Izvor: MONDO

Uprava Postbank BH (Poštanska banka) Sarajevo na čelu sa Adnanom Zukićem podnijela je ostavke, napisane još u julu ove godine, nakon što ova banka nije dokapitalizovana, te je u njoj uvedena privremena uprava, prenose mediji u BIH.

Agencija za bankarstvo FBiH uvela je privremenu upravu u Postbank BH radi preventivne zaštite deponenata zbog pada njenog neto kapitala ispod zakonom propisanog minimuma, kao i nesigurnog nivoa likvidnosti banke, a što je, kako je navedeno u saopštenju, kulminiralo krizom Uprave ove institucije.

“Članovi Uprave su još u julu napisali ostavke, postavivši kao uslov za ostanak na čelu banke obezbjeđenje dodatnog kapitala. Budući da većinski vlasnik banke, slovenački fond ‘Poteza’, nije uspio dokapitalizovati banku, oni su kao profesionalci koji su došli da spasu banku podnijeli ostavke”, kazao je Šemso Cerić, član Nadzornog odbora Postbank BH.

Naglašava da je kapital banke pao nešto malo ispod zakonskog cenzusa od 15 miliona KM, ali da to nije bio osnovni razlog za uvođenje privremene uprave, nego je banka imala i problem sa likvidnošću.

“Fond ‘Poteza’ kao većinski vlasnik preuzeo je obavezu da obezbijedi dodatni kapital. Do kraja prošle sedmice vođeni su pregovori sa ‘Elektroprivredom BiH’ o konvertilbilnom kreditu”, kazao je Cerić, dodajući da je u ponedjeljak o tome trebalo da bude održan razgovor sa federalnim premijerom Mustafom Mujezinovićem, prenose Nezavisne novine.

Međutim, prema njegovim riječima, Agencija za bankarstvo tražila je čvrste dokaze da će doći do dokapitalizacije, a kad je bilo jasno da za to nema volje, uvela je privremenu upravu. On kaže da su mali akcionari, čiji je on predstavnik, zbunjeni najnovijom situacijom.

Većinski vlasnik kapitala Postbank BH je slovenački fond “Poteza”, a akcije u ovoj banci imaju i “BH pošta”, “Hrvatska pošta” Mostar, te oba federalna telekoma, dok oko 2,5 odsto posjeduje Vlada FBiH. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE