• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredni kriminal u BiH rapidno raste

U prvih šest mjeseci ove godine registrovano je 575 krivičnih djela protiv privrede, poslovanja, bezbjednosti platnog prometa i utaje poreza, čime je stečena protivzakonita korist od 12.889.800 KM.

 Privredni kriminal u BiH rapidno raste Izvor: MONDO

Ovo pokazuju podaci Ministarstva bezbjednosti BiH koje je objavio "Dnevni avaz".

U Ministarstvu kažu da su u navedenom periodu prikupljeni podaci koji potvrđuju korumpiranost pojedinih pripadnika agencija za provođenje zakona, kao i nekih pripadnika inspekcijskih organa u BiH, te da se radi na njihovom dokazivanju.

U kriminalu koji rapidno raste u BiH, za razliku od ranijih godina, dominiraju krivična djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. I dalje je visok procenat krivičnih djela u kojima ima elemenata korupcije, kao što su zloupotreba službenog položaja, ovlaštenja u privredi, štetni ugovori, utaja poreza, nedozvoljena trgovina, falsifikovanje službenih isprava, te povreda iz radnog odnosa.

Prema podacima Ministarstva, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), radeći na sprečavanju finansijskog kriminala i korupcije, nadležnim tužilaštvima podnijela je 40 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 81 osobe u osam firmi.

"Avaz" prenosi da na povećanje krivičnih djela iz oblasti privrede uveliko utiče i to što se veliki dio privrednih aktivnosti u BiH zasniva na javnim nabavkama.

Ministarstvo je potvrdilo da su prevare i korupcija u ovoj oblasti česti, te da se pribjegava i zastrašivanju kako bi se došlo do ugovora o javnoj nabavci.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE