• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krušik počeo proizvodnju municije za Irak

Direktor kompanije "Krušik" iz Valjeva Jovan Davidović izjavio je da je ta kompanija počela proizvodnju minobacačke municije za izvoz u Irak.

 Krušik počeo proizvodnju municije za Irak Izvor: MONDO

U pitanju je posao vredan 32 miliona dolara.

Izvoz "Krušika" u Irak deo je posla vrednog 235 miliona dolara, koji je Ministarstvo odbrane ugovorilo za fabrike vojne industrije u Valjevu, Čačku, Kragujevcu, Užicu, Bariču, Lučanima i Pančevu.

Davidović je kazao da će Krušik zbog dotrajale opreme u narednih godinu dana morati dodatno da angažuje kooperante jer je izvoz oružja u Irak za tu fabriku "pitanje biti ili ne biti".

On je podsetio da su poslednje mašine u Krušiku kupljene pre 22 godine, a tehnologija kovanja još nije obnovljena zbog čega će "učešće materijala i kooperacije u 'poslu veka' biti oko 70 odsto ukupne realizacije".

Zbog toga su Krušik i JP "Jugoimport SDPR" sklopili ugovor vredan 3,2 miliona evra o obnovi kovačnice, koja je srušena tokom NATO bombardovanja u proleće 1999. godine, a bez koje nema ozbiljne proizvodnje minobacačke municije, dodao je Davidović.

Prema njegodim rečima, ta investicija otvoriće 70 novih radnih mesta, "Jugoimport SDPR" će uložiti finansijska sredstva dok će "Krušik" obezbediti opremljenu lokaciju, objekat, postojeću opremu i kadrove.

Davidović je kazao da bi izgradnja kovačnice trebalo da počne u maju i da bi u narednih godinu dana ona mogla da bude podignuta do nivoa iz 1999, dok bi u drugoj fazi kovačnica bila modernizovana nabavkom nove opreme.

Direktor "Krušika" ukazuje i na problem manjka kadrova zbog čega je već zaposleno 40 mladih ljudi, koji se trenutno nalaze na obuci, uz napomenu da ni starosna struktura zaposlenih nije povoljna zbog toga što su od 1.460 radnika Krušik - Namenske polovina nekvalifikovani radnici i stariji od 55 godina.

Dodao je da problem predstavlja i to što još nije odobren socijalni program za 400 zaposlenih, koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak iz fabrike, pa se očekuje pomoć države u realizaciji drugog kruga socijalnog programa.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE