• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova pravila o zaduživanju u EU

Ministri finansija EU su počeli rad na strožim budžetskim pravilima kojima bi se izbjegla nova dužnika kriza.

 Nova pravila o zaduživanju u EU Izvor: MONDO

Suočeni sa upornim rastom vrijednosti evra koji baca senku na nejaki ekonomski oporavak, ministri finansija EU danas su počeli rad na strožim budžetskim pravilima kojima bi se izbjegla nova dužnika kriza zemalja evrozone.

Ministri razmatraju dva različita prijedloga o kažnjavanju rasipničkih vlada, pošto su početkom godine ogromni dugovi i manjkovi u budžetima Grčke, Irske i Španije uzdrmali temelje država EU koje za zajednički novac koriste evro.

"Sankcije i dužnička pravila moraju da budu jasni i automatski primjenjivi", rekao je u Luksemburgu ministar finansija Finske Jurki Katainen, što je stav koji dijele i Njemačka i Holandija.

Drugi paket pravila, koji predlaže grupa pod vođstvom predsjednika Evropskog savjeta Hermana Van Rompeja, želi da primora države članice čiji je deficit iznad tri odsto ili čiji dug dosegne 60 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP) da stave na stranu do 0,2 odsto svog BDP-a.

Ako vlade prekrše pravila, taj depozit bi bio pretvoren u kazne.

Dvodnevna skup se održava u atmosferi mogućeg svjetskog valutnog rata, jer države širom svijeta nastoje da podrže svoje privrede smanjivanjem vrijednosti svog novca čime njihov izvoz postaje konkurentniji.

Američke Federalne rezerve su ubrzale očekivanje da će krenuti u novu rundu kupovina državnog duga i imovine, što znači ubacivanje novih količina dolara u privredu i time dalje slabljenje dolara.

Evro je danas dostigo 1,38 dolar, dok se početkom septembra mijenjao za 1,29 dolar.

Ipak, Evropska centralna banka (ECB), koja određuje monetarnu politiku 16 država evrozone, po svoj prilici će ostati izvan bilo kakvog valutnog rata.

"Zemlje ne bi smjele da koriste valutu kao način za takmičenje", izajavio je danas holandski ministar finansija Jan Kees de Jager.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE