• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS kupuje "Medicinsku elektroniku"?

Vladi RS biće ponuđeno da kupi cjelokupnu imovinu "Medicinske elektronike", potvrdio je stečajni upravnik ovog banjalučkog preduzeća Lazo Tomić.

 Vlada RS kupuje "Medicinsku elektroniku"? Izvor: MONDO

"Već sam obavio razgovor sa predstavnicima Ministarstva zdravlja RS od kojih sam zatražio da nam dostave pismo namjera da bismo kod organa stečajnih povjerilaca mogli predlagati odluke u pravcu da Vlada RS bude potencijalni kupac `Medicinske elektronike` Banjaluka kada bude javno objavljena prodaja ovog preduzeća", precizirao je Tomić.

On je podsjetio da je za 2. novembar pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka zakazano ispitno-izvještajno ročište o provođenju stečajnog postupka nad Medicinskom elektronikom Banjaluka.

Tomić je dodao da je u dosadašnjem toku stečajnog postupka 15 radnika iz administracije Medicinske elektronike Banjaluka završilo na Birou za zapošljavanje, dok je u preduzeću ostalo oko 60 radnika.

Bivši direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Bojan Golić osuđen je 14. oktobra na četiri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi, čime je nanio štetu RS od najmanje 1,3 miliona KM, što je ujedno i prva presuda u slučaju "Medicinska elektronika".

Optužnica tereti Golića da je 13. avgusta prošle godine sazvao sjednicu Uprave IRB RS, te učestvujući u njenom radu putem telefona, zajedno sa ostalim članovima Uprave te banke, glasao da se prihvati Radišićeva ponuda za preuzimanje 29,95 odsto akcija "Medicinske elketronike" iz Akcijskog fonda RS i 4,99 odsto akcija IRB RS iz Fonda za restituciju.

Specijalno tužilaštvo RS optužilo je banjalučkog biznismena Mileta Radišića, bivšeg direktora "Medicinske elektronike" Željka Katalinu i bivše službenike IRB RS Nikicu Bajića i Dragana Cerovca za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, malverzaciju cijenama i širenje i lažnih informacija.

Oni se terete da su obaranjem akcija preduzeća "Medicinska elektronika" na berzi u procesu privatizacije državnog kapitala tog preuzeća oštetili budžet RS za 1,7 miliona KM. Tim manipulacijam Mile Radišić postao je većinski vlasnik "Medicinske elektronike".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE