• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upravljanje rizikom bitno za razvoj kompanija

Vještina upravljanja rizikom od velikog je značaja za poslovanje preduzeća, izjavio je direktor Banjalučke berze Milan Božić.

 Upravljanje rizikom bitno za razvoj kompanija  Izvor: MONDO

"Kompanija koja ne preuzima rizike ne može da stvori novu vrijednost, jer je samo stavranje nove vrijednosti u neposrednoj vezi sa preuzimanjem rizika. Svaki novi projekat, novi proizvod, nova usluga koju kompanija želi da ponudi tržištu povezana je sa određenim rizikom", rekao je Božić novinarima tokom seminara na temu "Nadgledanja upravljanja rizikom".

Božić je ocjenio je da je kod domaćih preduzeća i nedostatak znanja o upravljanju rizikom doprinio tome da nema mnogo projekata.

"Kod nas se jedna vrsta rizika ogleda u tome da menadžeri uopšte ne obraćaju pažnju na rizike i srljaju u projekte pri čemu se ostvaruju gubici, a druga vrsta se tiče birokratizacije preduzeća kada menadžmenti preduzeća izbjegavaju da razmišljaju o novim projektima smatrajući to rizičnim po logici tipa - ako se ne čini ništa, najmanje će se pogriješiti", naveo je Božić.

Oliviero Rođi, predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC), rekao je da ova grupacija Svjetskoj banci smatra da je zbog svjetske krize potrebno širiti informacije po cijelom svijetu, a naročito one koje se tiču upravljanja i preuzimanja rizika.

On smatra neophodnim da se kod privrednika i menadžmenta razvije kultura preuzimanja rizika, što je bitno za zemlje kao što su BiH, u kojima je tržište još uvijek u razvoju.

Tobin Andersen, profesor strateškog upravljanja iz Kopenhagena, istakao je da postoje različiti pristupi, procjene i upravljanje rizikom i naglasivši da postoje brojni načini na koje se izloženost riziku određenog subjekta može iskoristiti u njegovu korist.

Organizator današnjeg seminara je Banjalučka berza uz podršku IFC-a.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE