• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banka za siromašne uskoro u Srbiji?

Nobelovac Junus Mohamed i Božidar Đelić najavili mogućnost davanja bankarskih zajmova najsiromašnijem sloju građana u Srbiji.

 Banka za siromašne uskoro u Srbiji? Izvor: MONDO

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da će vlada i Narodna banka Srbije (NBS) pripremiti model za kreditiranje preduzetništva najsiromašnijih građana zajmovima od dvije do tri hiljade evra, bez obezbjeđenja garancija za takve kredite, a da zauzvrat to ne dovede do destabilizacije finansijskog sistema.

Đelić je na konferenciji za novinare, na kojoj je počasni gost bio "bankar siromašnih" i nobelovac Junus Mohamed iz Bangladeša, rekao da bankarski sistem u Srbiji, iako veoma razvijen, nažalost nije koncipiran tako da pomogne preduzetništvo najsiromašnijih.

U mjesecima koji dolaze, prioritet rada Vlade Srbije biće borba protiv siromaštva i smanjenje stope nezaposlenosti, rekao je Đelić i naveo da je u proteklih pet godina broj naših građana koji su ispod regionalne stope siromaštva smanjen je sa 14 na oko sedam odsto, ali je usljed svjetske ekonomske krize ta stopa povećana u Srbiji na 8,8 odsto.

Poslije značanjog pada stope nezaposlenosti na 16,4 odsto u prošloj godini, ona je u ovoj godini porasla na 18 odsto, naveo je Đelić.

Zbog toga Vlada Srbije, u budžetu za 2011. godinu, više sredstava će izdvojiti najsiromašnijima, tako da oni trajno izađu iz tog stanja, a ne da ih upotrebe za potrošnju, najavio je on.

Vlada će pokrenutri inicijative za usvajanje zakona o mikrokreditranju, za stvaranje finansijskih institucija koje će davati pozajmice samo siromašnima, zatim novog zakona o zadrugama i kooperativama, veoma bitnim u poljoprivredi, ali i u stanogradnji, najavio je on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE