• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguć štrajk u "Fabrici duvana" Banjaluka

Radnici "Fabrike duvana" Banjaluka stupiće u generalni štrajk ukoliko rukovodstvo preduzeća u roku od sedam dana ne ispune njihove zahtjeve.

 Moguć štrajk u "Fabrici duvana" Banjaluka Izvor: MONDO

Nakon jednočasovnog štrajka upozorenja, koji je u utorak održan u krugu fabrike, predsjednik Sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Banjaluka Miroslav Marinković je rekao da radnici neće odustati od svojih zahtjeva po cijenu generalnog štrajka.

"Tražimo sedam dana da se poslovodstvo preduzeća ponovno izjasni o našim zahtjevima. Mi smo otvoreni za sve i svakoga, ali nismo za poniženja i troture", istakao je Marinković.

On je rekao da je žalosno da predstavnicima sindikata, koji treba da predstavljaju i štite prava radnika, nije bilo dozvoljeno da u toku radnog vremena daju izjave medijima, kao i to što je novinarima bio zabranjen ulazak u krug preduzeća.

"Ako se sindikalnom predstavniku zabranjuje pravo da brani stavove radnika, pitam se gdje smo? Ako se medijima ne dozvoljava ulazak u fabriku to je jadno", smatra Marinković.

On je izrazio bojazan da će i za "Fabriku duvana" biti na djelu scenario, kao i za druga preduzeća u RS, zbog čega smatra da neko mora da reaguje.

"Ponovo gledamo u Vladu RS, bez obzira što jedan njen predstavnik kaže da ona ima tri do šest odsto kapitala u ovoj fabrici, jer je ona prodala ovo preduzeće", istakao je Marinković, apelujući na sve relevantne institucije RS da pruže pomoć u zaštiti prava radnika Fabrike duvana Banjaluka.

Radnica "Fabrike duvana" Banjaluka Rada Maksimović, kojoj nedostaju četiri mjeseca kako bi napunila punih 40 godina radnog staža u ovoj fabrici, kaže da je žalosno ovo što se danas dešava u preduzeću.

"Za vrijeme rata radnici su 12 časova čuvali preduzeće i neka se stidi novoizabrani direktor koji je došao sa ulice da nas plaši i prijeti otkazima", istakla je Maksimovićeva.

Radnica "Fabrike duvana" Banjaluka Stana Buljić, koja radi 35 godina u ovom preduzeću, rekla je da je žalosno da joj nema ko potpisati prestanak radnog odnosa za odlazak u penziju, jer je direktor nelegalno izabran na tu poziciju, a u stanju je da potpisuje otkaze radnicima.

Radanici "Fabrike duvana" Banjaluka stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja radi zaštite svojih prava i ispunjenja traženih uslova.

Zaposleni traže poništavanje svih odluka o otkazima ugovora o radu, kao i poštivanje odluke o najnižoj cijeni rada od 205 KM za zaposlene u ovom preduzeću.

Među zahtjevima je i poštivanje odredbi kolektivnog ugovora koje se odnose na isplatu plata najkasnije do 15. u mjesecu, isplata regresa, jubilarnih nagrada, te isplata troškova prevoza.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE